Culy Homemade: spruitjes met gochujang en bruine boter
Mensen die beweren dat ze geen spruitjes lusten, hebben duidelijk nog nooit van dit recept geproefd. Want als je de kleine kooltjes in de oven grillt en vervolgens op smaak brengt met bruine boter, gochujang en pinda’s, transformeer je ze tot een onweerstaanbaar lekker gerecht. Zelfs de grootste haters zullen dat moeten beamen…
De spruitjes zijn trouwens heerlijk als bijgerecht bij een stukje vlees of vis, of bij noodles. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je voor gochujang – een Koreaanse chilipasta – even naar de toko moet. Maar zo’n kuipje in huis halen is dan ook een héél goed idee: als je het eenmaal in voorraad hebt, ga je ‘t nog vaker gebruiken.
Spruitjes met gochujang en bruine boter
Verwarm de oven voor op 250 graden met daarin een met bakpapier beklede bakplaat. Doe de spruitjes met de olijfolie en een snuf zout in een mengkom en meng goed door elkaar. Gebruik ovenwanten om de bakplaat uit de oven te halen en stort de inhoud van de kom daarop uit. Bak gedurende 16 à 18 minuten, of tot de spruitjes zacht zijn.
Rooster intussen de pinda’s in een droge koekenpan. Laat afkoelen.
Doe de boter in een pan op medium-laag vuur en maak ronde bewegingen met de pan. Na een paar minuten gaat de boter bruin kleuren en naar koekjes ruiken. Haal daarna van het vuur en roer er de gochujang en de ahornsiroop door met een garde. Kruid af met zout en peper.
Doe de spruitjes, de helft van de pinda’s, de helft van de bosui en de bruine boter in een mengkom en roer de ingrediënten door elkaar. Spreid dit uit over een schaal en garneer met de resterende pinda’s en bosui ringetjes. Rasp er citroen over en maak af met extra grof zeezout.