Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 6 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy legt uit: wat is apéro en waarom moet je er eentje organiseren?

Blijven wij Nederlanders vaak hangen bij de brede term borrel, in Frankrijk pakken ze het een stuk beter aan. Wellicht heb je de benaming apéro wel eens voorbij zien komen. Zo’n woord waarbij je meteen het gevoel hebt: hier moet ik bij zijn. En dat wil je ook. Dus: wat is apéro precies en waarom ga je dit zo snel mogelijk zelf organiseren?

Aperitief

De naam verraadt de grote lijn al enigszins: een apéro komt van de term apéritif: het drankje dat genuttigd wordt voorafgaand aan het diner, om de eetlust zogenaamd op te wekken. Een apéro vindt dus ook plaats in de namiddag.

De drank die hierbij gedronken wordt is er officieel eentje die niet tijdens het diner wordt genuttigd, zoals een Pastis, Kir, Champagne of Poiré. Een lichte wijn of een biertje is onofficieel ook helemaal oké. Of ga natuurlijk voor de ruime keuze op het gebied van alcoholvrij.

Locatie

Belangrijk: het gaat vooral om het gezellig samenzijn, dus vooral zowel de drank als de bijkomende hapjes geldt: spendeer je uren niet in de keuken, maar tussen je gasten. Organiseer er één na een lange werkdag, bij geen tijd of zin om een compleet diner voor te bereiden, of gewoon als excuus om met je vrienden te hangen.

Is het weekend? Begin dan gewoon wat eerder. Dat kan thuis of in het park, maar in Parijs bieden veel brasseries inmiddels ook een aperitief met lichte snacks aan.

Eten

Zoals vaker voorkomt, nemen we ook graag een culinair voorbeeld aan de Fransen wanneer het gaat om apéro. Want de Fransen zouden de Fransen niet zijn wanneer dit moment tot een culinaire get together wordt verheven. Hapjes zien we terug in de vorm van lichte snacks als kaas en charcuterie van goede kwaliteit, begeleidt met chips, olijven en eventueel wat hors d’oeuvres.

Belangrijk: het stilt de honger voor eventjes, maar laat genoeg plek vrij voor het diner.

Gegrilde perzik met prosciutto
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zelf aan de slag

Low key en casual dus. En dat betekent weinig voorbereiding, veel gezelligheid en slechts een kleine kater in het vooruitzicht. Aan de slag dus.

Kun je het niet laten om toch een beetje uit te pakken, dan heeft Saveur een paar heerlijke recepten voor een aperitief. Weinig tijd? Stel dan een geschikte borrelplank samen op deze manier. Kies voor chips met dip, gemarineerde burrata met toast, oeufs mayonnaise, of oesters. Ook lekker: lichte gerechtjes zoals gegrilde perzik met prosicutto, of deze hapjes met zalm. Op de gezonde toer? Dan zit hier vast iets voor je tussen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.