Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 5 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Wat zijn meelmotten en hoe mo(e)t je ze bestrijden?

Als je ze eenmaal hebt, vliegen ze door je hele huis: we hebben het hier over meelmotten. Deze beestjes duiken maar al te graag in je voorraadkast en planten zich in razend tempo voort. Hoe kun je meelmotten bestrijden? Culy helpt je een eindje op weg met deze tips.

Wat zijn meelmotten?

De meelmot (of voorraadmot) is dol op je voorraadkast. En dan met name op de droge producten die je daar hebt staan. Het insect nestelt zich in droge verpakkingen waar het lekker warm is, zoals bakken met meel, cornflakes, noten, thee, kruiden en chocolade. Wanneer een vrouwtjesmot helemaal comfortabel is, legt ze het liefst zo snel mogelijk al haar eitjes neer zodat haar kleintjes zich propvol kunnen eten.

De eitjes ontpoppen zich tot rupsen die dan weer binnen de kortste keren evolueren tot nieuwe meelmotten. Check dus altijd je (openstaande) verpakkingen voordat je ze weer gebruikt. In een vroeg stadium valt het je misschien niet eens op dat er meelmotten in je eten zitten, maar geloof ons: die beestjes wil je absoluut niet in je gerecht hebben.

Fruitvliegjes bestrijden: hoe voorkom je ze en hoe raak je ze kwijt?

geld besparen specerijen
Unsplash

Hoe herken je meelmotten?

De eerste keer dat je een meelmot bij je thuis ziet, is het waarschijnlijk als het donker is en ‘ie door je huis heen fladdert. Meelmotten komen in eerste instantie op licht af. Hoe feller het is, des te fijner ze het vinden. Grote kans dat ze naar de lamp in je keuken trekken dus. De kleine, bruine nachtvlindertjes zijn ongeveer 1 tot 2 centimeter groot en maken geen geluid.

Meelmotten zijn dol op droog eten en nestelen zich maar al te graag aan het oppervlak van je voedingswaren. Kijk dus goed of je een mot ziet zitten of sporen van motten terugvindt. Je herkent dit gemakkelijk aan een soort spinnenwebben of stof dat de beestjes achterlaten. Wanneer je larven ziet zitten weet je natuurlijk genoeg en moet je de verpakking met inhoud weggooien.

Meelmotten zijn in staat om héél ver te gaan wanneer ze honger hebben. Als het moet, vreten ze zichzelf dwars door een plastic verpakking heen om zich voort te planten.

Voorradkast
Bron: Unsplash

Hoe bestrijd je meelmotten?

Het eerlijke verhaal is dat het niet gemakkelijk is om van meelmotten af te komen. De kleine beestjes verstoppen zich tot in de allerkleinste gaatjes en planten zich razendsnel voort. Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er dus voor dat ze ‘s avonds niet je huis in kunnen komen. Houd ramen en deuren in de avond dicht of dek ze af met horren.

Zorg er daarnaast voor dat je keukenkastjes en voorraadkast afgesloten zijn. Dat betekent dus geen open verpakkingen en dat je bij voorkeur al je eten in plastic bakken stopt.

Het bestrijden van meelmotten vereist een grondige aanpak. Dat betekent dat je vrijwel alles weg moet gooien. Controleer je verpakkingen en gooi het bij de minste twijfel in de prullenbak. Dat betekent dat je open verpakkingen, verpakkingen met gaten en bakken met bloem of granen direct naar de prullenbak moet verwijzen – gooi het bij voorkeur gelijk in een container die buiten staat. Zonde, maar uiteindelijk de enige manier om van de plaag af te komen.

Azijn

Daarna is het zorg dat je alles heel goed schoonmaakt. Het beste middel dat je daarvoor kunt gebruiken is azijn. De beestjes houden niet van de geur van dit goedje en zullen daardoor niet snel terugkeren. Vervolgens controleer je de maand daarop dagelijks of er geen beestjes meer in je voorraadkast of keukenkastjes zitten.

6x keukenhacks met azijn waar je sowieso niet aan had gedacht

zelf chocolade maken BonAppetit
Bron: Youtube

Meer handige tips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.