Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 24 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Citrus-chaos: kun je limoen vervangen door citroen?

Je kent het wel: ben je net lekker aan het koken, vraagt je recept om “sap van 2 limoenen” terwijl je enkel citroenen in huis hebt. Kan dat eigenlijk; citrusvruchten vervangen door andere citrusvruchten? Wij zochten het voor je uit!

Want een frisje en een zuurtje maakt elk gerecht nog lekkerder.

Citroen versus limoen: welke gebruik je wanneer?

Het ene recept vraagt om limoen, het andere om citroen. Maar zijn daar eigenlijk regels voor? Niet per se. Het is maar net wat voor dag de receptontwikkelaar had. Wel zie je dat in de Latijns-Amerikaanse en Aziatische keukens veelal gebruik wordt gemaakt van limoen, terwijl in Europa en rond de Middellandse Zee de citroen populairder is.

Kun je die twee voor elkaar vervangen? In principe wel. Maar: dan hebben we het wel over koken. Een complex gerecht dat vraagt om limoen, kan best ook paar kneepjes citroen gebruiken. Gaat het over bakken, dan is het andere koek. Een citroentaart maken met limoen kan lekker zijn, maar is natuurlijk niet hetzelfde of een waardige vervanger.

limoen vervangen stock unsplash
Bron: Unsplash

Limoen vervangen: waarmee?

Vraagt je recept om limoen, maar heb je het niet in huis? Geen paniek. Je kunt limoen heel goed vervangen, maar de producten waarmee dat moet, zijn wel iets complexer dan bij een citroen.

Limoen vervang je namelijk door bijvoorbeeld een klein beetje tamarindepasta toe te voegen aan het gerecht. Dit heeft datzelfde zuurtje als limoen. Je kunt ook limoenblad uit de vriezer van de Toko of citroengras gebruiken, maar houdt er dan wel rekening mee dat die smaken moeten trekken in je gerecht. Vroegtijdig toevoegen dus!

We kunnen ons voorstellen dat je deze dingen niet zo een, twee, drie in je keukenkastje hebt liggen. Een veel voorkomende vervanger voor limoen – die ook wel eens in de restaurantkeuken wordt gebruikt – is witte wijnazijn of appelazijn met rietsuiker. Maak hier een mengsel van (verwarm de azijn en laat de suiker oplossen) en voeg een klein beetje toe aan je gerecht. Goed blijven proeven aldoor!

Tamarinde is dé smaak van 2024 volgens de trendwatchers – maar wat kun je ermee?

limoen vervangen stock unsplash
Bron: Unsplash

Limoen vervangen door citroen: kan dat?

Heb je niks van bovenstaande opties in je keukenkastje, maar wil je wel dat frisse toevoegen aan je gerecht? Dan kun je als Plan Z limoen vervangen door citroen. Let wel: citroen heeft écht een andere smaak dan limoen, dus pak dit voorzichtig aan.

In eerste instantie raden we je aan om te beginnen met citroenzest. Zelfs als je limoensap moet toevoegen, ga eerst voor zest! Citroen is een stuk zuurder en vaak bitterder dan limoen en je wilt je gerecht niet verpesten door een halve citroen als stressbal te gebruiken. Voeg zest toe en mocht je daarna nog steeds denken: ‘ik proef de zon niet,’ ga dan door met het citroensap.

Wanneer kun je limoen niet vervangen?

We hadden het er al even over, maar er zijn ook situaties waarbij je limoen niet moet gaan vervangen. Er zit dan maar één ding op: een tripje naar de plaatselijke superbuur. Was je bijvoorbeeld van plan een limoencake te maken voor de zondagmiddag, maar ben je limoenen vergeten of heeft je dochter ze gebruikt voor mojito’s op vrijdagavond? Ga dan niet aan de haal met citroenen.

Het is een open deur: maar een limoencake met citroen slaat als een tang op een varken. Heeft je baksel enkel een kneepje limoen nodig, dan kun je dat prima eventjes vervangen door citroen. Staat de naam van de vrucht in de ‘titel’ van het recept, dan weet je dat het niet te vervangen is. Houd dat als vuistregel.

Lekkere recepten met limoen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.