Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Kip met ansjovisboter en kippenvetcroutons van Alison Roman

Er zijn van die kookboeken die je van kaft tot kaft wil koken. De boeken van Alison Roman vallen wat ons betreft onder die categorie. Na ‘Bijzonder Simpel’ is nu ook haar andere boek verschenen op de Nederlandse markt: ‘Lekker Thuis‘. Daar willen we ook weer álles uit maken, waaronder deze kip met ansjovisboter en kippenvetcroutons. 

Dios mio! riepen we likkebaardend toen we dit recept van Alison Roman tegenkwamen in haar boek Lekker Thuis. Het recept is ontzettend goed te doen en je zet toch een pronkstuk op tafel.

Snelle visstoofschotel met olijven voor door de week (van Alison Roman)

Alison: “Als iemand me vraagt wat ik het liefste maak, geef ik vaak het saaiste maar eerlijkste antwoord dat ik kan bedenken: geroosterde kip.

In mijn persoonlijke zoektocht naar ‘de ware’ heb ik alle mogelijke manieren geprobeerd – eenvoudig met zout en peper, gevlinderd (zie het boek) en langzaam gegaard, gepekeld, opgebonden —maar toch kom ik altijd weer uit bij deze versie: van binnen en van buiten ingewreven met een zoutige knoflook- ansjovisboter; bij hoge temperatuur geroosterd om het vel te laten bruinen en dan lager om het vlees sappig te houden; alleen gevuld met nog meer knoflook en misschien wat kruiden; de poten over elkaar (ik hanteer een streng niet-opbinden-geengedoe-beleid).

Ik geef het eerlijk toe: dit recept is bijna te veel. De kleverige sappen van de geroosterde kip, de gekaramelliseerde aanbaksels van de ansjovisboter en de croutons die lekker krokant worden in het vet, nou ja … het is allemaal gewoon te veel. Bijna. Bij welk ander gerecht kom je in de verleiding om een hete koekenpan uit te likken?”

Kip met ansjovisboter
Bron: Lekker Thuis

Kip met ansjovisboter

1. Verwarm de oven voor op 215 °C.

2. Dep de kip droog met keukenpapier en breng hem op smaak met zout en een heleboel peper; zet hem even opzij terwijl je de ansjovisboter maakt.

3. Doe de boter, ansjovis en fijngehakte knoflook in een kom en prak alles met een vork door elkaar; breng op smaak met zout en peper. Wrijf de kip overal in met deze boter, van binnen en van buiten (echt in alle hoeken en gaatjes). Als je het ziet zitten, raad ik je aan om de boter ook onder het vel te wrijven.

4. Vul de holte van de kip met de knoflookhelften en de kruiden en leg het beest op een bakplaat met opstaande rand of in een grote koekenpan. Strooi de uien rond de kip en rooster hem 25-35 minuten tot hij begint te bruinen. Schep de uien om zodat ze bedekt worden met het fantastische vet dat van de kip afgedropen is. Zet de temperatuur van de oven terug tot 180 °C en rooster de kip nog 25-30 minuten tot het vlees gaar is en de uien prachtig goudgeel zijn.

5. Leg de kip op een snijplank, maar laat de sappen en uien op de bakplaat liggen. Zet de oven op 215 °C (ik weet het, we blijven aan de gang – maar doe het toch maar) en schep het brood om met al het prachtige vet en braadvocht op de bakplaat, tot het alle achtergebleven restjes heeft opgenomen. Zet de bakplaat 10-15 minuten in de oven zodat het brood krokant roostert. Serveer dit bij de kip, met de geroosterde uien en peterselie eromheen en erover gestrooid.

Lekker Thuis van Alison Roman

Lekker Thuis van Alison Roman (Unieboek/Het Spectrum) is nu te koop voor € 27,99