Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 13 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Weekmenu: 7 x de Italiaanse keuken in maar dan anders

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week duiken we in la dolce vita met Italiaanse recepten die net een beetje anders dan anders zijn. We mogen tenslotte eigenlijk maar één keer in de week een gerecht met een P, toch?

Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s! 

Maandag

We beginnen de week op Sicilië met deze veganistische caponata: een zoetzure auberginesalade. Deze keer hebben we de caponata vegan gehouden. Mocht je toch verlangen naar iets extra’s en heb je even geen zin in vegan, combineer de caponata dan bijvoorbeeld met gestoofde kabeljauw, een bol burrata of serveer het met romige polenta

Caponata met gefrituurde olijven
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: caponata met kerstomaatjes en gefrituurde olijven

Dinsdag

Hoera! Het voorjaar is in volle gang en dat betekent dat in Italië de wilde asperges uit de grond schieten. Dat moeten we vieren. Helaas moeten we het in Nederland nog doen met groene asperges uit de winkel (tenzij je gezegend bent met een goed draaiende moestuin), maar dat maakt de smaak niet minder. Ben je geen fan van dragon, dan kun je dit vervangen door venkelzaad of kervel. Of sla een hele andere weg naar Rome in door “gewoon” basilicum te gebruiken. 

Pasta met groene asperges
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

>Naar recept: simpele pasta met groene asperges, prosciutto en dragon

Woensdag

Naast de caprese kent de Italiaanse keuken in het voorjaar nog een andere ‘drie-eenheid.’ Namelijk tuinbonen, artisjokharten en parmezaan. In deze insalata worden ze gecombineerd met als resultaat een salade die smaakt alsof er een engeltje over je tong piest. Niet genoeg aan een salade? Eet hem met wat vers brood besprenkeld met een goede olijfolie. Vullend én je hebt materiaal voor de scarpetta achteraf; je bord “schoonlikken” met een broodje.

Eten na het sporten: tuinbonensalade
Bron: Culy.nl

> Naar recept: tuinbonensalade met artisjokharten en Parmezaan

Donderdag

Een Italiaanse klassieker als deze mag natuurlijk niet ontbreken in een Italiaans weekmenu: melanzane alla parmigiana. Je mag ons er zelfs ‘s nachts voor wakker maken. Tenzij wij de aubergines moeten frituren (of grillen), want dat is niet onze grootste hobby. Gelukkig bedacht Alison Roman een recept waarbij je de aubergine niet hoeft te frituren of te grillen. Wij zijn haar eeuwig dankbaar! Wil je iets fris’ naast de melanzane? Dan is deze makkelijke salade met burrata, tomaat en perzik misschien wel iets voor je. 

Makkelijke melanzane alla parmigiana
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: makkelijke melanzane alla parmigiana 

Vrijdag

Naast de pasta’s en pizza’s staat de Italiaanse keuken ook bekend om haar visspecialiteiten. Hoe kan het ook anders met een kustlijn van zo’n 7.600 kilometer. In de hak van de laars, in Puglia (Apulië), is vis dan ook niet weg te denken uit de dagelijkse maaltijden. Neem deze orecchiette – de bekende oortjespasta uit die regio – met sardines. Het zoete van de tomaatjes gecombineerd met het ziltige van de sardines: da’s een blijvertje. Ook mooi meegenomen: deze pasta staat sneller op tafel dan dat je online een maaltijd hebt besteld. Als dat geen win win situatie is. 

orechiette met sardines
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: orecchiette met sardines, salie en citroen 

Zaterdag

Weekend! En dat betekent: uitpakken. Hoewel het Italiaanse weekend eigenlijk maar uit een dag bestaat – ja, in Italia gaan de kinderen op zaterdag gewoon naar school – genieten wij gewoon van onze twee vrije dagen. En dus duiken we de keuken in. Om te beginnen met deze mokka hazelnoot biscotti uit het nieuwe kookboek, That Sounds So Good, van Carla Lalli Music. Zodra je de koekjes in de oven hebt staan, begint je huis al te ruiken naar dat van een echte Italiaanse nonna. Tijd om nog even door te pakken? Wat dacht je van deze overheerlijke, knalgele saffraanrisotto met kokkels en maanzaad. Met dit recept haal je direct het zomervakantie-in-Italië-gevoel in huis!

saffraanrisotto met vongole
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: saffraanrisotto met kokkels en maanzaad

Zondag

Op zondag is het feest. Heel Italië komt bij elkaar voor de uitgebreide pranzo della domenica, de zondagslunch. Veelal zoals je in de films ziet: met z’n allen zittend aan lange tafels genieten van het heerlijke eten dat door een mama is voorgeschoteld. Wij pakken het deze zondag anders aan en toveren onszelf om in echte pizzaioli. Deze pizza met de hete ‘smeerworst’ ‘nduja, venkel en krokant broodkruim is onze favoriet op dit moment. Nog ruimte over voor een toetje? Dan kunnen we niet anders dan afsluiten met de all time klassieker zabaglione. Super simpel en overheerlijk. 

Pizza met 'nduja en venkel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: pizza met ‘nduja, venkel en krokant broodkruim

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.