Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 15 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat kun je allemaal met verse sardines en sardines uit blik?

Sardines zijn megapopulair rondom de Middellandse zee en als je ze een keer geprobeerd hebt, snap je dat helemaal. Een delicatesse die je vers kunt eten, maar ook prima uit blik. Want wat velen niet weten, is dat dit kleine visje verschrikkelijk veelzijdig en toegankelijk is. In culinaire termen betekent dat: op vele manieren op te peuzelen.

Sardines schoonmaken en klaarmaken

Sardines zijn over het algemeen best kleine visjes, dus in de basis lijkt het een verschrikkelijke klus om ze schoon te maken. Geen zorgen, in de meeste recepten voor sardines worden ze in hun geheel klaargemaakt en dat is ook het lekkerst. Waarom? De graten zorgen voor geleiding van warmte en smaken, waardoor ze nóg lekkerder worden.

Goed om te weten: als sardines eenmaal zijn klaargemaakt, is het supermakkelijk om ze schoon te maken – en direct op te eten.

orechiette pasta met sardines
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Graten eten

Verse sardines die je in Nederland koopt, zijn meestal zo schoongemaakt dat je ze direct kunt gebruiken. Belangrijk is dat de ingewanden eruit zijn gehaald. Laat dit eventueel door de visboer doen, wel zo makkelijk. Heb je de visjes klaargemaakt, dan kun je de filet zo van grote graat afhalen. Haal vervolgens de grote graat eruit en de andere filet is beschikbaar.

Let op: fijne graten kun je prima eten, helemaal als ze bereid zijn, maar haal voor de zekerheid altijd zoveel mogelijk graten eruit.

Sardines grill
Bron: Unsplash

Sardines van de barbecue of grillplaat

Verreweg de meeste recepten die je kunt vinden, zijn voor sardines op de barbecue of van de grillplaat. En de grootste reden daarvoor is helder: beter kan bijna niet. Puur en simpel met een beetje goede olijfolie, citroen en zeezoutvlokken van Maldon.

Maar met een tomatensalsa op een bruschetta van Pitmaster X of deze met chermoula van Chef Duncan Welgemoed, zijn ze ook echt de moeite waard om een keer te proberen. Ook al is het winter, zet de grillpan op standje gloeiendheet en maak deze gruwelijk lekkere sardines.

Hoe kun je vis grillen zónder dat alles uit elkaar valt?

Sardines uit de oven

We leerden al dat je het beste de sardines in zijn geheel kunt klaarmaken – en daarna fileren – dus dan is de bereiding in de oven natuurlijk heel voor de hand liggend. Breng de visjes op smaak met citroen, verse kruiden zoals basilicum, tijm of dille, lekker pepertje erbij en je kunt de rest van de avond genieten.

Helemaal leuk als je sardines ook nog krokant maakt met panko en ze met oregano in de oven schuift, zoals onze vrienden van Fish Tales dat al eens deden. Ze brachten ons direct op een megatip, die goed toe te passen is op vele soorten hele vissen uit de oven.

Megatip: maak een paar schuine inkepingen op de huid van de vis, de smaken trekken tien keer beter in.

Rauwe en ingelegde sardines

Sardines kun je ook rauw eten, alleen als ze kakelvers zijn. Je komt ze op die manier nog niet zo vaak tegen (misschien omdat de filets zo klein zijn?) maar het is wel echt een bijzonder lekkere ervaring. Een bekend voorbeeld is op de nigiri in de sushibar.

Ondanks dat de visjes rauw gegeten kunnen worden, is sardines inleggen populair. Door het toevoegen van citrus ‘garen’ de visjes en krijg je een fijne, frisse smaak met een iets stevigere bite. Denk maar eens aan ceviche, maar ook Martha Stewart heeft goed en simpel recept. 

Sardines uit blik

Sardines uit blik zouden vanaf nú in ieder geval standaard in jouw voorraadkast moeten komen te staan. Want het gemak waarmee je deze toegankelijke visjes kunt toevoegen aan salades, pizza, couscous, pasta of als hapje op een toastje is onvoorstelbaar.

Ga ook eens naar een delicatessenwinkel of naar de webshop van Fish Tales, daar zal je de tofste blikjes vinden, met lekkere variaties. Een traktatie voor jezelf!

Blikjes sardines
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

Recepten met sardines uit blik:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.