Redactie
Redactie Inspiratie 5 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Hoe herken je een goede olijfolie?

We hebben al veel verteld over olijfolie op Culy, maar een hamvraag blijft: hoe herken je een goede olijfolie? Dat zochten we uit, met de expertise van Vanilla Venture.

Olijfolie is net als wijn. Er zijn heel veel verschillende soorten olijven en streken. Ook is er een groot verschil in kwaliteit tussen de verschillende producenten.

Het moment van plukken van de olijf is het allerbelangrijkst voor de smaak, sommige zeggen zelfs dat het belangrijker is dan het type olijf. En ja, hoe vroeger je plukt, hoe minder opbrengst, maar hoe frisser de olie. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak en de toepassing die de keuze bepaalt.

Hoe herken je een goede olijfolie?

Een olijfolie moet eigenlijk zowel pittig als fris zijn en antioxidanten moeten merkbaar aanwezig zijn. Deze antioxidanten proef je doordat je moet kuchen als je de olijfolie doorslikt. Een beetje prikkend gevoel. Je test olijfolie het beste op de muis van je hand; giet er een druppeltje op en proef. Extra vierge olijfolie moet mooi fris van smaak zijn.

En iets wat je misschien al wist: extra vierge (oftewel: van de eerste persing) olijfolie is niet om mee te bakken. Dan wordt de olijfolie bitter. Gebruik daarvoor een ‘gewone’ milde olijfolie.

Ook leuk: de olijfolie-wijzer van Vanilla Venture om nog meer te weten te komen over goede olijfolie.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.