Redactie
Redactie Inspiratie 11 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Trend: ‘nduja, die spicy worst uit de Italiaanse provincie Calabrië

Eigenlijk is alles wat op culinair gebied uit Italië komt goed. Ook zo’n heerlijke – maar toch nog vrij onbekende – delicatesse uit la bella Italia is ‘nduja. Het is een pikante smeerbare worst gemaakt van varkensvlees en zongerijpte rode pepers. Wij zien ‘m de laatste tijd vooral voorbijkomen op de pizza.

‘Nduja komt uit de stad Spilinga in de Italiaanse provincie Calabrië. Een zuidelijke en zonnige provincie die bekend staat om al het lekkers dat er vandaan komt. Denk aan olijfolie, wijn, pasta en dus ook ‘nduja (letterlijk: worst).

‘Nduja love me?

De worst wordt gemaakt van gemalen varkensvlees, vet, zout en zongerijpte rode pepers uit Calabrië en is heerlijk op een stokbroodje of bruschetta. Ook kun je het aan je favoriete (pasta)saus toevoegen voor extra pit.

Ineens duikt ‘nduja op veel meer plekken op. Bij restaurant No Rules in Amsterdam, Piero’s in Utrecht en Euro Pizza maken ze er goddelijke pizza’s mee. Of wat dacht je van saucijzenbroodjes met ‘nduja? Dat moet wel goddelijk zijn. Ook gespot: de ‘nduja-croissant met Provolone, bij Zonts Bakehouse in het Australische Perth. En ook op burgers en hotdogs is het smeerbare goedje steeds vaker van de partij.

Muy picante!

Omdat het vlees – nadat het samen met de pepers flink is gekneed – twee weken tot een jaar te drogen wordt gehangen, krijgt het alle tijd om lekker pikant te worden. Daarom is ‘nduja voor ons wellicht iets té pittig.

Dat is gemakkelijk op te lossen door er wat olijfolie aan toe te voegen en de pasta daarmee te verzachten. Óf serveer het in combinatie met ricotta. Nog heel lekker ook.

8x de lekkerste recepten met ‘nduja (de smeerbare worst die je inmiddels ook bij de supermarkt haalt)

Pizza nduja van Euro Pizza
Pizza nduja van Euro Pizza / Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Waar koop je ‘nudja?

Gelukkig hoef je voor een potje ‘nduja niet af te reizen naar Zuid-Italië, maar kan je het ook online bestellen. Bijvoorbeeld bij Woarst in Arnhem. Mocht je in de regio zijn, dan haal je natuurlijk een potje in Calabrië.

Overigens lijkt de Spaanse sobrasada héél erg op ‘nduja. Minstens zo lekker.

Sobrasada: pikante, Spaanse worst die smeerbaar is

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.