Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: pizza ‘nduja met venkel en krokant broodkruim

‘Nduja kun je tegenwoordig ook in de supermarkt kopen – en daar zijn wij maar wat blij mee. Want als er íéts een smaakbom is, dan is het deze pikante smeerbare worst wel. Wij maakten er een verrukkelijke pizza ‘nduja met venkel en krokant broodkruim mee.

Broodkruim over je pizza strooien is trouwens echt een aanrader: het geeft een krokante textuur bovenop die krakende korst. Voor het frisse maken we onze pizza af met geraspte citroenschil.

Wij maakten deze pizza ‘nduja in een pizza-oven en maakten daarvoor ook het pizzadeeg zelf (zie onder). Maar je kunt natuurlijk ook een kant-en-klaar bolletje pizzadeeg kopen of zelfs een afgebakken pizzabodem.

Trend: ‘nduja, die spicy worst uit de Italiaanse provincie Calabrië

Pizza met 'nduja en venkel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pizza ‘nduja met venkel en krokant broodkruim

Voor het pizzadeeg

  1. Begin een dag van tevoren zodat het deeg kan rijzen.
  2. Meng in een grote kom de bloemsoorten met het zout. Meng in een klein kommetje de gist met het warme water en olijfolie. Giet het bij de bloem en kneed ongeveer drie minuten door (dit kan ook in een mixer met deeghaak).
  3. Laat het deeg 15 minuten rusten en kneed het dan nog eens 3 minuten door. Vorm het deeg tot een bal, verdeel het in tweeën en rol elk deel tot een bolletje. Wikkel de bollen pizzadeeg in plasticfolie en bewaar ze 24 tot 48 uur in de koelkast waar ze zullen rijzen.

Voor de pizza met ‘nduja en venkel

  1. Verwarm de oven + bakplaat (of pizzasteen) voor op 250 graden.
  2. Maal het brood in een keukenmachine tot een fijn kruim. Meng er een eetlepel olijfolie doorheen. Zet opzij.
  3. Maak dan de tomatensaus. Meng daarvoor de tomaten, zout en twee theelepels olijfolie met een staafmixer tot een gladde saus. Zet in de koelkast tot gebruik.
  4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en sprenkel er wat bloem overheen. Duw met je vingertoppen tot je een rand hebt (voor de korst) en werk het deeg daarna met je vingertoppen uit tot een ronde pizzavorm (niet met de deegroller!).
  5. Bestrijk elke pizzabodem met wat van de tomatensaus. Verdeel er wat van de dungeschaafde venkel overheen. Scheur de mozzarella in stukjes en beleg de pizza’s ermee. Verdeel met een theelepeltje hoopjes ‘nduja over de pizza’s. Bestrooi met het broodkruim.
  6. Bak de pizza’s in de voorverwarmde oven in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin (afhankelijk van de oven).
  7. Bestrooi de warme pizza’s tot slot met de verse oregano en de geraspte citroenschil. Snijd in stukken en verorber.
Venkelpizza met nduja
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Nog wat over? Meer recepten met ‘nduja:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.