Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 9 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste tips voor een Italiaanse zomerlunch

Reisje naar Italië geannuleerd? Met deze tips maak je gewoon zelf een Italiaanse zomerlunch, in eigen land!

Waarom wij zo van eten houden? Om héél wat reden (obviously), maar één reden daarvan is dat je met eten zo makkelijk een stukje van de wereld naar je Hollandse keukentafel kunt halen. En dat komt deze zomer éxtra goed van pas…

Tips voor een Italiaanse zomerlunch

Een lange tuintafel, een hoop vrienden en familie, goed weer en lekker eten,… Dát is wat we voor ogen hebben bij een Italiaanse zomerlunch. Ben jij chef van dienst? Vul de tafel dan met behulp van volgende tips.

1. Italiaanse kazen

Provolone, Pecorino, Stracciatella, Ricotta en Gorgonzola: Italië heeft héél wat te bieden op vlak van kaas en een goeie Italiaanse kaasplank mag bij een Italiaanse zomerlunch niet ontbreken.

Hoewel je de meeste van deze kazen meestal gewoon in de supermarkt kunt kopen, loont het hier om op zoek te gaan naar Italiaanse delicatessenwinkeltjes (zoals Terre Lente in Amsterdam of Woarst in Arnhem). Je proeft het verschil meteen!

Italiaanse kaasplank als voorbeeld van Italiaanse zomerlunch
Bron: Unsplash

2. Italiaanse vleeswaren

Ook qua vleeswaren heeft de Italiaanse keuken heel wat te bieden. Denk: coppa, lardo, salami, ‘nduja, prosciutto, mortadella,…

Stel een fijne plank met deze Italiaanse vleeswaren samen en laat je gezelschap gewoon zichzelf bedienen. Tip: de supermarktapp Crisp heeft een tof plankje met drie klassieke Italiaanse vleeswaren (coppa, milano & prosciutto) in haar aanbod, maar ook bij de slager of bij Italiaanse delicatessenwinkeltjes vind je vast wat je nodig hebt.

3. Onmisbaar op je Italiaanse zomerlunch: Panzanella

Eén van onze favoriete Italiaanse lunchgerechten is Panzanella: een eenvoudige tomatensalade met restjes oud brood. Hier bestaan veel varianten op, maar onze favoriete is die met mozzarella, als panzanella caprese.

Handig: panzanella kun je heel eenvoudig van tevoren maken. Sterker nog, de salade wordt alleen maar lekkerder doordat ‘ie een paar uurtjes kan trekken.

4. Focaccia

En bij lekkere kazen, vleeswaren en salade hoort lekker brood. Onze tip? Ga voor homemade focaccia, met een knapperige buitenkant, een sponzige, luchtige binnenkant en héél veel verse kruiden. Ontzettend lekker.

Zelf focaccia bakken met veel kruiden
Bron: Culy.nl

> Naar recept: Zelf focaccia bakken met véél kruiden

5. Pasta

Tja, dat Italianen van pasta houden, hoeven we je niet meer te vertellen. Voor de lunch raden wij een makkelijke pastasalade aan die gewoon zo op tafel kan. Maak bijvoorbeeld een simpele pastasalade met homemade pesto of bereid vrolijke farfalle (strikjes) met wat mascarpone, doperwten en pistachenootjes. Zooo lekker.

6. Eindig je Italiaanse zomerlunch met een affogato

Affogato (jeweetwel: dat toetje met enkel roomijs en een shot supersterke espresso) is een ideale afsluiter van je zomerlunch. Het ijsje biedt verfrissing in de hitte, de espresso zorgt dat je na de lunch niet in slaap valt.

De klassieke affogato maken is niet moeilijk: men neme een glaasje, een bolletje roomijs van goede kwaliteit en een kopje sterke espresso. En dan gieten en genieten maar! Of toch een keer anders?

> Check dan dit: Affogato: het heerlijke Italiaanse toetje 8 x anders

Affogato anders
Bron: Unsplash

Meer zomeren?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.