Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 13 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Alles over gnocchi Parisienne: het luchtige zusje van gewone gnocchi

We hebben allemaal al kennisgemaakt met Italiaanse gnocchi. Kleine vederzachte deegkussentjes van aardappel, waar je tong zich met geluk even op mag laten rusten voordat je een volgende hap neemt. Maar wist je dat er drie (!) verschillende soorten zijn? Waaronder gnocchi Parisienne.

Wat is gnocchi Parisienne?

Dit is de Franse variant van de rustieke Italiaanse gnocchi, en – groot verschil! – het is gemaakt zonder aardappel. Bij deze bereiding worden de deegkussentjes gemaakt van pâte à choux. Met een spuitzak knijp je het soezendeeg rechtstreeks in kokend water. Als de gnocchi naar boven drijft, is het deeg gaar en kun je de gnocchi uit de pan scheppen.

De textuur van gnocchi Parisienne is veel lichter en luchtiger dan bij aardappelgnocchi. Meestal wordt de gnocchi na het koken nog even kort in boter gebakken (heerlijk met salie en een beetje nootmuskaat), waardoor de kussentjes een gebruinde en knapperige buitenkant krijgen. Dat vormt een lekker contrast met de luchtige binnenkant.

Hoe verschilt het van ‘gewone’ gnocchi

Gnocchi di patate, oftewel de klassieke Italiaanse gnocchi, verschilt nogal van de Parijse variant. Voor het traditionele recept kneed je aardappelpuree heel kort met bloem en eieren tot een soort pastadeeg. Dit deeg rol je uit en snijd je in kleine dumplings voordat het wordt gekookt. Goede aardappelgnocchi heeft een lichte textuur en is dus niet kleverig, of gummy. 

Gnocchi Parisienne wordt niet gekneed, maar geklopt, er zit geen aardappel in en het deeg wordt bereid met warm water voordat de dumplings gekookt worden. Het resultaat is superluchtig!

Hoe maak je het zelf?

Hoewel de verhoudingen van de ingrediënten verschillen, is het proces van het maken van gnocchi Parisienne altijd hetzelfde. Maakt niet uit aan wie je het vraagt, volgens culinair schrijver J. Kenji López-Alt van Serious Eats zijn alle recepten identiek.

Breng eerst water en boter aan de kook in een pan, gooi dan in één keer de bloem erbij en roer krachtig met een houten lepel tot een gladde deegbal ontstaat.

Nadat het deeg in een bal is samengekomen en zachtjes begint te stomen (een indicatie dat de bloem volledig gehydrateerd en gekookt is), eindig je door de eieren één voor één door het deeg te kloppen alsof je leven ervan afhangt. Zo voorkom je dat het ei gaat schiften.

Er ontstaat een plakkerig, pasta-achtig deeg dat net vast genoeg is om uit een spuitzak (of een diepvrieszakje waarvan de hoek is afgeknipt) te worden gespoten. Nu heb je een pâte à choux-deeg en kun je het deeg bakken, braden of, in het geval van de gnocchi Parisienne: pocheren in kokend water.

Goed, en dan?

Je spuit de gnocchi uit de spuitzak en snijdt (knippen met een schaar kan ook) het deeg in kleine porties in het water. Laat ze dan even pocheren. Als ze aan de oppervlakte komen drijven zijn ze gaar en kun je ze eruit vissen.

Nu is de gnocchi klaar om gegeten te worden. Maar – en dit is veel lekkerder – je kunt ze ook nog frituren (zelfs in de airfryer), roosteren of bakken in boter zodat de buitenkant krokant wordt. Én ongeacht hoe je ze daarna afmaakt: ze blijven heerlijk zacht en vederlicht…

Superslimme tip om een spuitzak te vullen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.