Burrata-verslaafd? 12 x onze favoriete recepten met de romige parel uit Italië

Burrata staat wat ons betreft synoniem aan pure liefde. Liefde voor de romigheid waarmee je heel wat gerechten een extra factor culinair genot geeft, en voor het gelukssprongetje dat je hart maakt wanneer je een bol Burrata aansnijdt. Daarom gieten we onze favoriete recepten met Burrata in een overzicht.

Burrata: romig, romiger, romigst

Wat is het ook alweer precies? Burrata betekent letterlijk ‘boterachtig’ in het Italiaans. En dat is geen gekke naam, want deze kaas smelt echt op je tong. Het is een verse kaas die in feite een mix is tussen mozzarella en room.

Burrata wordt gemaakt van rauwe melk, meestal van buffelmelk en soms koeienmelk. Eigenlijk wordt -ie hetzelfde gemaakt als mozzarella, echter wordt er aan het einde van het proces room in de bol gespoten. Burrata is dus superromig en misschien wel een tikkeltje decadent. Zorg wel dat je ‘m snel eet, want vers is hij het lekkerst.

A new cheese in town: er bestaat ook gerookte burrata

De lekkerste recepten met Burrata

1. Gnocchi caprese

Deze gnocchi caprese wordt je nieuwe lievelingsrecept voor die dagen dat je uitgeblust bent (en dat hebben we allemaal weleens). Klaar in minder dan tien minuten en comfort food tot en met.

gnocchi caprese
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: gnocchi caprese met burrata en kerstomaten

2. Frisse salade met bietjes en Burrata

Bietjes zijn zo mooi – zeker als je ook de roze en gele chioggia biet kunt vinden – dat we altijd staan te popelen om er wat mee te gaan maken. In deze frisse salade (lekker als lunch of als bijgerecht!) staan ze in de spotlights. De lekkere romige Burrata maakt dit gerecht helemaal af.

bietjes en burrata salade
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Naar recept: frisse salade met bietjes en burrata

3. Krokant gebakken Burrata voor bij de borrel

Beeld je een vrijdagmiddag in met een zonovergoten terras, een goed glas wijn en goed gezelschap. Wat mag daar niet aan ontbreken? Juist ja: krokant gebakken Burrata met romescosaus, heerlijk met toastjes om te dippen.

krokant gebakken burrata
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: krokant gebakken burrata voor bij de borrel

 4. Simpele maaltijdsalade met nectarines, Burrata en munt

Deze maaltijdsalade met nectarines en Burrata is zó klaar en bovendien alles waar je naar verlangt op zonnige dagen. Lekker met radicchio en een simpele dressing met munt en jalapeño.

Maaltijdsalade met nectarines en burrata
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: simpele maaltijdsalade met nectarines, Burrata en munt

5. Vega pizza met perzik, Burrata en pesto

Loopt het water je al in de mond bij het zien van deze pizza met perzik, Burrata en pesto? Wacht dan maar tot je ‘m proeft. Want deze pizza gaat tot de laatste kruimel op.

Zomer pizza met perzik en Burrata
Bron: Nancy van Batenburg (voor Culy)

> Naar recept: vega pizza met perzik, Burrata en pesto

6. Bietenrisotto met Burrata en gepofte kerstomaten

We weten wat je denkt: bietenrisotto, is dat nou zo spannend? Dat hadden we zelf ook. Rode bieten zijn sowieso een ingrediënt waar niet iedereen warm voor loopt. Maar wij wilden eens experimenteren met het maken van een risotto met een lekker lichtroze kleurtje. We voegden er romige Burrata aan toe en de intense, zoete smaak van gepofte kerstomaten. Het werd een risotto waar we onze borden bij aflikten.

Bietenrisotto met Burrata
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: bietenrisotto met Burrata en gepofte kerstomaten

7. Caprese van puntpaprika’s met Burrata

Deze caprese van puntpaprika’s met Burrata is een superlekker recept als je niet weet wat je moet eten op een warme dag. En in de winter gaat de zon er spontaan van schijnen.

Caprese van puntpaprika's
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: caprese van puntpaprika’s met Burrata

8. Witte asperges met Burrata en dukkah

Wist je dat witte asperges en Burrata heel goed bij elkaar passen? Romige zuivel en het witte goud zijn een match made in heaven. Zo maakten wij witte asperges met een twist: eens niet met ei en boterige saus, maar met Burrata, doperwtenpuree en dukkah van amandel en dragon. Om je vingers bij af te likken.

witte asperges met burrata
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: witte asperges met burrata en dukkah

9. Gebakken spruitjes & gnocchi met boerenkoolpesto

Colette Dike (van Fooddeco) deelde met ons een geweldig recept voor gnocchi met gebakken spruitjes en boerenkoolpesto. Zálig!

Gebakken spruitjes met gnocchi
Bron: De Nieuwe Winterkeuken

> Naar recept: gebakken spruitjes en gnocchi met boerenkoolpesto

10. Salade van Burrata en pompoen met peterseliepesto

Deze salade van Burrata en pompoen met peterseliepesto is heel simpel, maar zó lekker. Met snel ingelegde (!) pompoen, verse peterseliepesto en heel veel citroenrasp.

salade met pompoen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: salade van burrata en pompoen met peterseliepesto

11. Makkelijke salade met Burrata, tomaat en perzik

Deze salade is zo simpel dat je het bijna geen recept kunt noemen en is op z’n lekkerst op van die warme zomerdagen als het zonnetje schijnt.

Salade met Burrata en perzik
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: makkelijke salade met Burrata, tomaat en perzik

12. Salade met aardbei, Burrata en getoaste amandel

In de zomer zijn we zó blij dat de Nederlandse aardbeien in seizoen zijn dat we ze liefst in al onze recepten zouden stoppen. Dat is misschien lichtelijk overdreven, maar feit is wel dat aardbeien lang niet alleen geschikt zijn in toetjes of smoothies. Zo doen ze ‘t ook erg goed in salades, zoals in dit recept voor salade met aardbei, kers, Burrata en getoaste amandel.

salade met aardbei en burrata
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: salade met aardbei, Burrata en getoaste amandel

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Burrata-verslaafd? 12 x onze favoriete recepten met de romige parel uit Italië
Sluiten