Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 20 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over shin ramyun: de razend populaire Koreaanse instant ramen

Laten we eerlijk zijn: instant ramen is een guilty pleasure van velen. Perfect als snack, anti-katervoer en met een paar kleine aanpassingen ideaal als volwaardige maaltijd. De populairste soort is shin ramyun: spicy noodles omwikkeld in de welbekende rode verpakking.

Wat is shin ramyun?

Vraag aan een willekeurige foodie naar diens favoriete instant noedel en de kans is groot dat er met volle overtuiging shin ramyun klinkt. Deze noedels kenmerken zichzelf door hun pittige smaak en vuurrode bouillon met rundsmaak.

De naam van shin ramyun vertaalt zich letterlijk naar ‘pittige instant noedels ‘. En ook de verpakking slaat op de pittigheid van de noedels. Het zwart en rood verwijst naar het Chinese hanja-teken (辛), dat ‘pittig’ betekent.

De noodles zijn wat dikker van structuur in vergelijking met die van andere merken. Hierdoor voelt het geheel rijker en minder soggy aan dan zijn concurrent.

Shin ramyun: koning van de instant noodles

De Koreaanse publiekslieveling is al sinds 1986 op de markt te vinden en groeide uit tot een ware klassieker.

De geestelijke vaders van deze instant noedels waren in de jaren tachtig geïnspireerd geraakt door Yukgaejang, één van de populairste gerechten uit Zuid-Korea. Yukgaejang is een kruising tussen soep en een stoofpot. Hierin zit onder andere rundvlees, pittige kool en lente ui.

Het gerecht werd traditioneel geserveerd in de keuken van het Koninklijk hof in Korea. De makers introduceerden hun instant-versie aan het grote publiek en die werd vanaf het eerste moment met open armen ontvangen. Inmiddels heeft shin ramyun de wereld veroverd en is deze smaakbom in een zakje in meer dan 100(!) landen te vinden.

Shin Ramyun instant noodles
Unsplash

Populariteit

Aan populariteit heeft shin ramyun nooit verlegen gezeten. Toch heeft het de afgelopen jaren een flinke boost gehad doordat het viraal ging op TikTok.

Het Westen was al langer bekend met instant-noodles, maar kende vooral de variant zoals op de gebruiksaanwijzing beschreven staat. Inhoud van de verpakking in een kom, heet water toevoegen, wachten en klaar. Lekker, maar niet zo spannend, toch?

 

Pimp je noedel

TikTok liet zien hoe ze in Korea hun noodles eten en hoe je de inhoud van het zakje flink kunt pimpen. Zo maak je de meest romige instant noodles met mayonaise – echt waar – en krijgt je gerecht een extra dimensie door het toevoegen van een eidooier.

Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Een flinke schep crispy chili olie maakt eigenlijk alles lekkerder, al heeft de shin ramyun dat niet per se nodig natuurlijk.

Wil je romigheid in je noodles, maar geen vetstof toevoegen? Kook dan je noedels in melk voor een volle smaak.

Een andere manier om je gerecht spannender te maken is door kaas toe te voegen. Ja, je leest het goed: kaas. De plastic-achtige plakken cheddarkaas zijn een favoriet in de Aziatische keuken. Los van de smaak bindt het je bouillon en zorgt het ervoor dat het vocht beter aan je noedels blijft hangen.

Meer ramen?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.