Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 19 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Kafé Kontrast in Amsterdam serveert een verfrissende mix van Indonesisch en Scandinavisch

In welk restaurant ter wereld vind je nou een mix van Zweedse en Indonesische gerechten? Wij hadden geen idee, tot Kafé Kontrast in De Pijp daar verandering in bracht. Deze recent geopende zaak bewijst meteen dat je ook in 2024 nog nieuwe dingen kunt toevoegen aan het bruisende Amsterdamse horecalandschap.

Culy gaat langs om het te ontdekken.

Kafé Kontrast: een verfrissende mix

We gaven het al prijs: bij Kafé Kontrast wordt Zweeds koken gemixt met Indonesische invloeden. Is dat willekeurig? Voor eigenaresse Ellinor niet. De Zweedse woonde jarenlang in Jakarta en dankzij haar Indonesische man maakte ze zich door de jaren heen spontaan een Zweeds-Indonesische kookstijl eigen.

Dat maakt dat wat Ellinor brengt in het verlengde ligt van wat ze thuis bereidt, iets wat in ieder geval prijsgeeft hoe persoonlijk het niveau van koken in de restaurantkeuken is. Ook qua sfeer willen ze in Kafé Kontrast een huiselijke stemming nabootsen: met ‘casual’ en ‘homey’ wordt ons omschreven wat voor plek ze voor hun gasten hopen te zijn.

Culy ontdekt Kafé Kontrast
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

In een mum van tijd vol

Qua interieur zijn ze daar in ieder geval goed in geslaagd. Dat mag dan Scandinavisch geïnspireerd zijn, van een nogal klinische look die veel Noord-Europese zaken uitstralen is hier geen sprake.

Dat zit ‘m in het warme (kaars)licht, retrolampjes, knus bij elkaar gezochte tweedehandsmeubels en dus inderdaad: gezelligheid. Het is er aangenaam vertoeven en dat vinden niet alleen wij, maar blijkt ook uit alle andere gasten die het restaurant nog voor half zeven binnen een mum van tijd weten te vullen.

Culy ontdekt Kafé Kontrast
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dineren bij Kafé Kontrast

De gerechten bij Kontrast zijn bedoeld om te delen. Gerechten met Zweedse roots (saffraanbisque, gravlax, kladdkaka) worden op de kaart afgewisseld door menu-opties met Indo-DNA (saté of pandanbroodpudding).

Ons oog valt in ieder geval meteen op de ‘dagens’ en zijn benieuwd naar de mosseltoast die als wisselende special op de muur schittert. Dat blijkt een gezellige constructie waarbij vlezige mosselen, gefrituurd brood, yuzumayonaise, tomaatjes en wat dille op mekaar worden gestapeld. Zonder uit de bocht te schieten zijn de smaken precies genoeg voor een prikkelend, vettig eerste hapje.

Culy ontdekt Kafé Kontrast
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Culy ontdekt Kafé Kontrast
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Aangename verrassing numero twee zit daarnaast in ons glas: de ‘Oplossan’ met iced tea en schnaps van kaffirlimoen en gember is nog aangenamer dan ‘ie op papier deed vermoeden.

Frappant genoeg ontstond het idee voor deze combinatie per toeval. Toen gasten tijdens het openingsfeest vroegen om een mixdrank voor bij de homemade schnaps, kwam de ice tea op tafel en de rest is geschiedenis. Een heel frisse geschiedenis die gigantisch lekker wegdrinkt.

Culy ontdekt Kafé Kontrast
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Van gunpowder potatoes tot pandancustard

Het duurt even voor we de rest van de gerechten weten te kiezen; elke optie heeft wel een prikkelend element en als het niet de beurre blanc van citroengras is waar we op aangaan, dan wel de pittige honing met tamarinde. Uiteindelijk weten we toch een selectie te maken, waarvan we onze smaaknotities graag delen.

Culy ontdekt Kafé Kontrast
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Met bovenstaande gunpowder potatoes zijn we geïntroduceerd tot een nieuw aardappelgerecht. ‘Gunpowder spice’ blijkt te verwijzen naar een Zuid-Indiase specerijenmix die de hier lichtjes gekneusde aardappelstukjes voorzien van een warm, kruidig jasje. Superlekker met de zalvige huisgemaakte mayo en met het vers gesnipperde bosuitje.

Culy ontdekt Kafé Kontrast
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ook naar de saffraanbisque waren we benieuwd. Die blijkt superromig en bevat een textuurvol torentje van vis en knappertjes. Een recept uit de familie, zo krijgen we te horen.

Culy ontdekt Kafé Kontrast
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De kaassoesjes met tamarinde weten ons dan weer te bekoren met hun brosse, boterachtige deeg. De tamarindehoning had voor ons nog wat meer mogen spreken – al is dat meteen het enige wat er tijdens ons bezoek valt aan te merken.

Culy ontdekt Kafé Kontrast
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bij het toetje bereiken we opnieuw een hoogtepunt. Want als je pandanbroodpudding karamelliseert en laat baden in een pandancurd, ontstaat zaligheid. De royale portie custard maakt het dessert supersmeuïg; de zeezoutkristallen bieden het zoete van de vanille-achtige pandan balans.

Wat we na ons bezoek kunnen concluderen? Kafé Kontrasts concept mag dan een specifieke mix van twee landen brengen, de uitwerking ervan is universeel lekker.

Adres en openingstijden Kafé Kontrast

Ceintuurbaan 71 H

1072 EW Amsterdam

Kafé Kontrast is geopend van donderdag t/m zondag voor diner en in het weekend ook voor brunch. Bekijk de website van Kafé Kontrast voor meer details en om te reserveren.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.