Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 4 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Mind-blowing nieuws: instant noedels blijken gefrituurd te zijn

Over instant noedles valt veel te zeggen (sterker nog: we zouden er een lofzang over kunnen afsteken). Maar dat ze gefrituurd blijken te zijn, hadden ook wij even niet zien aankomen. Al verklaart het wél een hoop…

Over die instant noedels

Even over die pakjes instant noedels, die zijn uitgevonden door Momofuku Ando in 1958 (ja, dat is dus waar het imperium van David Chang naar vernoemd is). Sindsdien hebben de noedels de wereld veroverd en als ze in Japan niet op het idee waren gekomen om een instant noodle museum te openen, dan is de kans groot dat wij het wel hadden gedaan.

Want hoewel de pakjes misschien niet meteen geprezen worden door gezondheidsexperts, vinden we ze toch verdomd handig op dagen waarop je geen tijd hebt om te koken. Daarin zijn we lang niet alleen: speur even op Instagram of TikTok en je vindt talloze filmpjes van chefs die de noedels dankbaar benutten in uiteenlopende gerechten.

Veelzijdige pakjes

Opvallend is dat veel chefs de bijhorende specerijenzakjes links laten liggen (die bevatten namelijk heel veel zout en zijn dus – nogmaals – niet supergezond) en hun eigen sauzen verzinnen. Ook wij zijn fan van het upgraden van zo’n kom instant noodles: met een paar kleine ingrepen transformeer je die namelijk al snel tot een volwaardige maaltijd.

Andere chefs zijn dan weer júíst geïnteresseerd in de bijhorende specerijenmix. Zo ontstond een tijd geleden een hype om gebakken noedels fijn te malen en samen met de specerijen te mixen door de gebakken rijst. Wij testten het in volle lockdown en dat ‘t een fantastich voorraadkastgerecht was, viel niet te betwisten.

Gebakken rijst met instant noodles
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Mind-blowing feitje

Maar goed: misschien wel het meest mind-blowing feitje over deze iconische noedels ontdekten we laatst tijdens het luisteren van Makkelijke Eters, die toffe podcast van Hiske Versprille en Joël Broeckaert. Daarin legt Hiske uit dat instant noodles gefrituurd worden voor ze de verpakking ingaan. Zijn wij de enigen voor wie dit nieuwe informatie was?

Hiske legt in de podcast uit dat verse noedels eerst worden gestoomd, daarna in blokvormen worden geperst en als laatste kort worden gefrituurd. Door het stomen én het frituren hebben de instant noodles dus al voor een stuk kunnen garen, wat verklaart waarom instant noodles in amper 3 minuten al klaar zijn. Het frituren onttrekt ook al het water uit de noedels, wat ze poreus maakt. Ook dit zorgt ervoor dat de noedels extra goed het vocht zullen opnemen wanneer je ze overgiet met heet water. Kortom, een tamelijk briljante uitvinding van die Momofuku.

En dat verklaart waarom we als kleine Culy’s stiekem van zo’n droog pakje noedels peuzelden… (geen grap). Het zijn in feite net noedel-chips.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.