Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 9 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Het themadiner: een compleet menu voor een Franse avond

Bezoek in aantocht of gewoon zin om uit te pakken voor één? Een menu samenstellen kan nog wel ‘s een uitdaging zijn. Aangezien de Culy redactie erg enthousiast raakt van een etentje met thema, helpen we je op weg met een sfeerverhogend menu voor een diner, lunch of ontbijt. Levert jou weer wat extra uren in de keuken op. Deze keer reizen we af naar Frankrijk, voor een compleet Frans menu met alle klassiekers op één avond. À table!

Van een hors d’oeuvre tot en met de petit gâteau bij de koffie: pak de boodschappenlijst er maar bij.

Aperitief

Om soepeltjes in de Franse sferen te komen, starten we de avond – of het einde van de middag – met een aperitief en bijpassende hors d’oeuvre. Een cruciaal moment om niet in de keuken te staan en zelf een glas in de hand te nemen.

Grote kans dat dit staand of in een andere hoek dan de eettafel plaatsvindt. Handig dus om deze ronde 1 à 2 snacks uit ‘t vuistje te kunnen eten én iets te serveren wat je van tevoren hebt kunnen maken, of wat in ieder geval weinig à la minute werk vergt.

 

gougères

Voorgerecht

Aan tafel, dus. Die inmiddels al gedekt is op Franse wijze. Met tweedehands servies en glazen, bijvoorbeeld. De Franse keuken staat niet per se bekend als een hele lichte en aangezien er nog genoeg gegeten gaat worden, hebben we een paar suggesties voor een typisch Frans voorgerecht; eentje is meer dan genoeg. Uiteraard geserveerd met een Franse baguette en wat gezouten roomboter.

Oeufs mayo
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hoofdgerecht

Ben je iemand die altijd bang is dat je te weinig hebt (komt ons bekend voor), serveer dan nog een Franse uiensoep tussendoor. Ben je dat niet, vervolg je Franse menu dan met een hoofdgerecht. Vis, vlees of met een focus op groenten, het kan allemaal. Uiteraard vergezeld door de onovertroffen l’aligot.

spitskool rôti met beurre rouge van Crisp
Bron: Crisp

Dessert

Geen Frans menu is compleet zonder een dessert; de één is nog onvergetelijker dan de ander. Voor dit klassieke menu hebben we een paar onmisbare exemplaren voor je uitgekozen.

Ile flottante
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Koffie

En dan is er nog de koffie, uiteraard vergezeld door iets huisgemaakts zoals een madeleine, een canelé of een financier. Is dit iets teveel van het goede, neem dan een retourtje richting Le Fournil voor de beste Franse opties tijdens de koffie. Kun je meteen een baguette meenemen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.