Redactie
Redactie Recepten 12 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je zelf eendenrillettes

Rillettes (soms ook wel rilette genoemd), is een heerlijk grove mousse van vlees, perfect voor op toast. Meestal gemaakt van gesudderd varkensvlees, maar in Frankrijk ook vaak van eenden- of ganzenvlees, of zelfs van konijn of vis.

Zelf maken is een stuk makkelijker (en leuker!) dan je denkt. Wij leggen je in dit artikel uit hoe je dit doet. In onze keuken maakten we een eendenrillettes.

Allereerst…

Koop allereerst een blik gekonfijte eendenbouten (confit de canard). Tegenwoordig liggen deze blikken gelukkig ook in de Nederlandse supermarkt; wij kochten ze eerder al bij Albert Heijn en Dirk. In een blik van een dikke kilo vind je ongeveer vier eendenbouten.

Zorg dat het blik op kamertemperatuur is. Haal de bouten eruit en laat het vet in het blik zitten (dit heb je zo nog nodig). Haal bij de bouten het vel eraf en de botjes eruit (omdat de eendenbouten reeds gegaard zijn moet dit makkelijk gaan) en houd het vel en botjes apart. Snijd of scheur het eendenvlees in grove stukken.

De jus de canard

Maak allereerst de jus de canard. Doe hiervoor de botjes, het vel, de uienringen, fijngesneden knoflook, peterselie en wortel in een pan. Als je wat losse stukjes vlees overhebt die van de bouten zijn gevallen, kunnen die er ook bij. Giet er net zoveel water op totdat alles onderstaat, plus een scheut Calvados voor de smaak. Kruid met peper en zout.

Zet de pan op laag vuur en laat zachtjes inkoken tot een mooie jus. Haal de jus door een zeef en laat een beetje afkoelen in een grote kom.

Nu moet je het vet eruit scheppen, dit gaat handig door een paar ijskoude ijsklontjes in de jus te gooien. Hierdoor stolt het vet aan het oppervlakte en kan je het vet er gemakkelijk vanaf scheppen. Bewaar dit vet in een ander bakje.

De rillettes maken

Zet het eendenvlees van de bouten in een pan met een laag jus de canard op, zodat het vlees net onder staat. Voeg een halve eetlepel appelstroop toe en kruid naar smaak met peper en zout. Laat dit op laag vuur sudderen totdat bijna al het vocht is verdampt. Giet het laatste beetje vocht af.

Pluk het eendenvlees met twee vorken, voeg twee eetlepels van het apart gehouden vet toe en meng alles goed door elkaar. Verdeel het vlees over kleine bakjes of ramequins; wij gebruikten de legen glazen crème brûlée-schaaltjes van de supermarkt. Je kunt ook een grote schone (weck)pot gebruiken.

Laat de rest van het vet smelten op laag vuur. Druk het vlees in de bakjes zacht aan en overgiet elk bakje met een dun laagje vet. Laat de rillettes verder in de koelkast opstijven voordat je ‘m serveert.

Tip: heb je vet overgehouden? Niet weggooien, maar heerlijk gebruiken om bijvoorbeeld aardappeltjes in te bakken! Je kunt ze ook in een ijsblokjesvorm invriezen zodat je steeds mooie kleine porties kunt ontdooien.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.