Redactie
Redactie Diner 23 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Klassieke tong en forel à la meunière

In deze editie van Fishy Friday maakt Bart van Olphen, viskenner van het YouTube-kanaal Barts Fish Tales, een klassieke tong à la meunière, plus een variant met forel.

Tong à la meunière:

Om de geklaarde boter te maken laat je een ongezouten klompje boter helemaal smelten, maar laat hem niet kleuren. Haal de pan van het vuur en schep met een lepel het schuim eraf. Schenk voorzichtig het vet in een andere pan, waarbij je ervoor zorgt dat de gestolde eiwitdeeltjes achterblijven.

Dep de vis droog met een keukendoek of met keukenpapier.

Zeef de bloem in een platte schaal. Breng de bloem op smaak met zout en peper. Haal de vis aan beide kanten door de bloem. Klop de overtollige bloem eraf. Zo blijft er een egaal dun laagje op de vis zitten.

Verhit de geklaarde boter in de pan en leg de vis erin zodra de boter goed heet is.

Bak de vis aan beide kanten mooi bruin. Dit zal 4-6 minuten duren, afhankelijk van de dikte van de vis. De vis is gaar als je het vlees makkelijk van de graat af kunt halen. Test dit door het mes langs de graat de halen. Als de vis klaar is, leg je deze apart op een schaal.

Zodra de vis uit de pan hebt gehaald, ververs je de boter en knijp je de citroen uit boven de pan en voeg de peterselie toe. Zodra de boter nootachtig gaat ruiken, haal je de pan van het vuur. Serveer de vis met de saus op een bord.

Forel à la meunière:

Dep de vis droog met een keukendoek of met keukenpapier. Breng de schoongemaakte forel op smaak met zout, op beide kanten en ook aan de binnenkant.

Zeef de bloem in een platte schaal. Haal de vis aan beide kanten door de bloem. Klop de overtollige bloem eraf. Zo blijft er een egaal dun laagje op de vis zitten.

Verhit de boter op medium-laag vuur, zodat de boter niet verbrand. Beweeg de vis, anders kan het vast gaan zitten aan de pan.

Bak de vis aan beide kanten mooi bruin. Dit zal 4-6 minuten duren, afhankelijk van de dikte van de vis. Als de vis klaar is, leg je deze apart op een schaal.

Zodra de vis uit de pan hebt gehaald, ververs je de boter en knijp je de citroen uit boven de pan en voeg de peterselie toe. Zodra de boter nootachtig gaat ruiken, haal je de pan van het vuur. Serveer de vis met de saus op een bord.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.