Redactie
Redactie Recepten 9 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Financiers met abrikozenjam en geroosterde amandelen

Een heerlijke versnapering: financiers met abrikozenjam en geroosterde amandelen. We kregen dit fijne recept van Menuopmaat.nl.

Wil je dagelijks ons recept van de dag in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

“Financiers zijn een soort kleine cakejes, waarin een deel van het meel vervangen wordt door notenmeel, in dit geval amandelmeel en hazelnotenmeel.

De boter wordt niet koud toegevoegd, maar er wordt eerst een beurre noisette van gemaakt. Daartoe wordt de boter verwarmd totdat hij goudbruin van kleur is en de eiwitbestanddelen zijn bezonken. Beurre noisette smaakt lekker nootachtig en versterkt dus de smaken van het notenmeel.”

Het recept

Begin met het maken van een beurre noisette. Verwarm daartoe de boter in een pan met een dikke bodem van een lichte kleur. Het is de bedoeling dat je de kleur van de boter goed kunt zien gedurende het bruiningsproces.

Draai het vuur middelhoog. Roer in de boter tijdens het verwarmen. Op een gegeven moment zie je dat de eiwitbestanddelen in de boter zich gaan scheiden van het vet. De boter wordt daarna snel bruin. Hij is klaar, zodra hij licht gekleurd is, de eiwitbestanddelen zakken dan naar de bodem.

Neem de pan meteen van het vuur. Anders gaan de eiwitten verbranden. Giet de beurre noisette door een zeef in een kommetje; zorg ervoor dat de bezinksels niet in de beurre noisette terechtkomen.

beurre noisette recept
Culy.nl

Verwarm de oven voor tot 190 graden.

Maal de hazelnoten samen met 65 gram van het amandelschaafsel zeer fijn in de foodprocessor. Pas op: ga niet te lang door met malen, want dan gaat het vet loslaten uit de noten.

Voeg de poedersuiker, de bloem en een mespunt zout toe en draai de foodprocessor nog heel even. Doe het meelmengsel over in een kom. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Roer het vanillemerg en de citroenrasp door het bloemmengsel.

Klop in een klein kommetje de eiwitten los met 3 eetlepels abrikozenjam. Meng het eiwitmengsel door de bloem. Voeg de beurre noisette toe en klop het beslag met een garde totdat het mooi egaal is.

Hang een wegwerpspuitzak in een maatbeker (of vaasje) en vul de spuitzak met het beslag. Vet de holtes van de bakvorm goed in met gesmolten boter. Knip het puntje van de spuitzak en spuit het beslag in de mini-muffinvorm. Vul elke holte tot twee derde.

Bak de financiers in 15 à 20 minuten op 190 graden goudbruin en gaar. Tijdens het rijzen in de oven krijgen ze het mooie bolle kopje, dat zo typisch is voor financiers. Prik met een satéprikker in de financiers om hun gaarheid te testen. Er mag geen vochtig beslag meer aan de prikker blijven plakken.

Stort de financiers op het werkvlak en laat ze afkoelen op een rooster. Rooster ondertussen het resterende amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Schep het schaafsel in een kommetje.

Verwarm 5 eetlepels abrikozenjam en roer er 1 eetlepel rum doorheen. Prik met de satéprikker vanaf de bovenkant een paar diepe gaatjes in elke financier. Bestrijk de financiers vervolgens met de warme jam. De jam zal een beetje in de gaatjes trekken, waardoor de gebakjes lekker fruitig worden.

Dip de financiers met de jamkant in de het amandelschaafsel, zodat het schaafsel er mooi aan blijft plakken.

Laat de financiers nogmaals afkoelen. Dek ze af en serveer ze bij voorkeur een dag na het bakken. Ze zijn dan heerlijk smeuïg en de smaken hebben zich extra goed ontwikkeld.

financiers abrikozenjam geroosterde amandelen
Culy.nl

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.