L’aligot (goddelijke aardappelpuree met kaas) van Alain Caron

Wij hóren Alain Caron gewoon praten als we zijn recept voor L’aligot doorlezen. Zijn receptuur voor goddelijke aardappelpuree met kaas – waar je als je ‘t goed doet lánge draden van kunt trekken – komt uit zijn boek ‘De bijbel van de Franse keuken’. Een ontzettend dik boek vol met klassieke Franse recepten van de chef.

Alain: “Een originele l’aligot behoeft echt de Franse bergkaas Tomme. Als je die niet kunt vinden, gebruik dan een pittige, jong belegen kaas.”

L'Aligot van Alain Caron

Het recept voor L’aligot van Alain:

1 Schil de aardappelen en kook ze in water met zout gaar.

2 Pel het knoflook. Pureer de aardappelen met de mixer (kort!) en pers het knoflook erboven uit. Roer goed door.

3 Roer met een houten spatel de boter en de crème fraîche door de nog hete puree. Zet de pan terug op heel laag vuur en begin de kaas erdoor te roeren. Doe dit beetje bij beetje, en voeg pas een volgende hand kaas toe als de vorige helemaal door de puree is opgenomen. Blijf als alle kaas is toegevoegd de puree nog een tijdje doorroeren om hem luchtig en klontvrij te krijgen. Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe.

Bijbel van de Franse keuken

De bijbel van de Franse keuken van Alain Caron (Carrera Culinair) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 31,99 euro. 

Tips en tricks voor lekkere aardappelpuree:

Bijgerecht voor 6 personen:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram roomboter, in blokjes
  • 3 flinke eetlepel crème fraîche
  • 250 gram Tomme (Franse bergkaas) of pittige jong belegen kaas, geraspt
  • Zout en peper uit de molen

Verder nog nodig:

  • Elektrische mixer
  • Houten spatel
Reageer op artikel:
L’aligot (goddelijke aardappelpuree met kaas) van Alain Caron
Sluiten