Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 17 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: galette met rabarber en aardbeien

Een galette is een rustieke, zeg maar stoere taart. En dat komt goed uit, want dat betekent dat je niet zo hoeft te frutselen en friemelen. Voor de galette geldt eigenlijk: hoe rommeliger, hoe beter. Want het gaat om de smaak. In deze galette met rabarber en aardbeien draait het dan ook helemaal om boterig, kruimelig deeg, friszure rabarber en zoete aardbeien.

Wij besloten het taartdeeg voor deze galette zelf te maken. Dat vergt wel even een handen-uit-de-mouwen-mentaliteit, maar het is heel leuk om te doen. Bovendien gaat er niets boven zelfgemaakt taartdeeg met echte roomboter. Mocht je geen tijd of fut hebben, dan kun je ook altijd kant-en-klaar taartdeeg gebruiken.

Pret met je galette: 8 x inspiratie voor lekkere vullingen (zoet én hartig!)

Zelf taartdeeg maken

Het is belangrijk dat je boter echt goed koud is en dat je snel werkt, zodat de boter niet de kans krijgt om te smelten. Ready? Go!

Stort de bloem in een berg op een schoon aanrechtblad. Meng de suiker en het zout er met je vingers doorheen. Meng de koude blokjes boter met je vingers door de bloem, tot alle blokjes zijn bedekt met een laagje bloem.

Pak de deegroller erbij en rol van boven naar beneden over de boter en de bloem, tot je lange, platte repen boter ziet ontstaan. In feite rol je de boter nu in de bloem. Herhaal dit een paar keer, tot je dunne, platte repen boter en een losse, kruimelige berg deeg voor je hebt.

Plakt de boel ondertussen erg vast aan je deegroller of aanrechtblad, gebruik dan je deegschraper om die los te krijgen. Werk snel, zodat de boter niet de kans krijgt om te gaan smelten.

Druppel nu 60 ml koud water over de berg deeg. Meng het water met je handen of met de deegschraper door het deeg en rol het deeg daarna uit tot een rechthoek van ongeveer 25 centimeter lang.

Stel je voor dat het deeg een brief is die je in drieën gaat opvouwen. Vouw 1/3e deel van het deeg (het bovenste deel) over het midden en vouw dan het onderste deel over het midden. Draai het deeg 90 graden en herhaal het uitrollen en opvouwen.

Als je dit drie keer hebt gedaan, heb je als het goed is een kruimelig maar samenhangend deeg. Vorm het tot een bal, wikkel er plasticfolie omheen en druk het een beetje plat. Leg het tenminste 30 minuten in de koelkast, liefst langer, tot gebruik.

Galette met rabarber en aardbeien zomertoetjes
Nancy van Batenburg voor Culy

Galette met rabarber maken

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal het deeg uit de koelkast, leg het op een met bloem bestoven aanrechtblad en rol het uit tot een cirkel met een diameter van 25 centimeter. Het deeg moet ongeveer 0,30 centimeter dik zijn. Rol het om je deegroller en rol het vervolgens weer af boven de taartvorm of bakplaat. Zet die zolang in de koelkast.

Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 12 centimeter lang. Erg dikke stengels kun je over de lengte halveren.

Snijd de aardbeien in kwarten en doe al het fruit in een grote kom. Voeg de citroenrasp, het zout en de maizena toe en meng alles voorzichtig met je handen door elkaar.

Smelt de boter in een pannetje op medium vuur tot het begint te schuimen. Laat de boter in 3 tot 5 minuten mooi bruin worden en zet dan opzij.

Haal het taartdeeg uit de koelkast en schep het fruit in het midden van het deeg. Zorg dat er rondom het fruit een rand deeg van ongeveer 8 centimeter breed vrij is. Vouw de rand voorzichtig over het fruit. Niet al het fruit bedekken dus, je maakt slechts een rand.

Kwast de gesmolten bruine boter over het deeg en het blootliggende fruit. Strooi er ook wat suiker over, naar smaak.

Zet de taartvorm of bakplaat op een (grotere) bakplaat bekleed met bakpapier.

Zet de galette met rabarber in de voorverwarmde oven tot de korst mooi bruin is, ongeveer 50 minuten. Laat daarna helemaal afkoelen. Het kan voorkomen dat de fruitsappen uit de galette lekken, maar dat hoort er een beetje bij. Snijd de taart in punten en eet zo op of met een schepje room of vanille-ijs erop.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.