Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 5 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom je oud broodkruim het beste kunt invriezen

Wanneer je dacht dat je wel op de hoogte was van alle bestaande kitchen hacks, dan had je deze over oud brood misschien nog niet toegevoegd aan je repertoire. Het is er eentje die je gegarandeerd deze week nog gaat uitproberen en die ook nog eens heel smakelijk is. Je oude broodkruim invriezen.

Heb je nog een paar oude sneetjes brood over en geen vijver met eendjes in de buurt? Maak je dan niet schuldig aan food waste en gooi het brood niet direct weg. Je kunt het oude brood nog een tweede leven gunnen en geloof ons, daar maak je jezelf ook heel gelukkig mee.

Hoe is broodkruim eigenlijk ontstaan?

Een super uitvinding gedaan door de bewoners van ‘de laars’. Terug in de tijd konden de armeren binnen de Italiaanse maatschappij zich geen parmezaanse kaas veroorloven. Toch wilden zij wel iets soortgelijks nabootsen voor hun gerechten.

Iets met een bite, iets dat extra verfijning meegaf aan een pasta, soep of als smaakmaker voor andere gerechtjes binnen de Italiaanse keuken.

Daarom kwamen ze op het geniale idee om van oud brood broodkruim te maken en deze vervolgens te mengen met olijfolie. Dit gaf het gerechtje een fijne crunch mee en zo was er broodkruim. Fantastico!

Broodkruim invriezen

Handig! Nigella Lawson kwam ooit met een gouden tip: maak van oud brood broodkruim en vries dit in. Voor gebruik pluk je het broodkruim zo uit de vriezer en je kunt het direct (lees: zonder te ontdooien!) gebruiken als toevoeging aan je pasta, salade of andere gerechten. En zo draag je ook nog even bij aan het voorkomen van foodwaste.

Een top-tip en zo gedaan, dat broodkruim invriezen (and many thanks to Italy and Nigella)!

Recepten met broodkruim:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.