Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gebakken rijst met instant noodles (trend in Japan)

Gebakken rijst met instant noodles: zijn we gek geworden bij Culy? Nou ja, misschien een beetje. Blame social distancing. Maar in onze zoektocht naar de beste recepten uit de voorraadkast stuitten we op dit ‘gerecht’. En het is niet alleen ideaal voor als je geen boodschappen kunt doen, het is ook nog eens verrassend lekker.

Instant ramen fried rice is dan ook niet voor niets een aardige hype aan het worden in Japan. Nissin – de grootste leverancier van instant noodles- speelt zelfs in op de trend door bekend te maken dat ze binnenkort pakjes kant-en-klare gebakken rijst zullen produceren.

Trend of niet, het is een behoorlijk effectief maaltje. En met wat extra’s maak je met één beker instant noodles een gerecht voor twee personen.

Het grappige is dat de inhoud van zo’n beker instant noodles gemixt met gebakken rijst en ei écht smaakt naar gebakken rijst. Waarschijnlijk doordat alle smaakmakers al in die beker zitten. Vaak ook nog met een beetje groente (gevriesdroogde doperwtjes, stukjes wortel en mais – al moet je er soms naar zoeken met een microscoop).

Gebakken rijst met instant noodles
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Voeg je eigen twist toe

Het hoeven overigens niet per se Cup Noodles (instant noodles in zo’n beker) te zijn: je kunt er ook andere pakjes instant noodles voor gebruiken. Zorg wel dat de verhouding noodles gelijk is aan die van de (ongekookte) rijst.

Je kunt je portie gebakken rijst ook nog opleuken met extra ingrediënten. Meng er bijvoorbeeld diepvriesgroenten doorheen, een restje vlees of garnalen en serveer met wat gehakte bosui of koriander, Sriracha of gebakken uitjes.

Instant noodles fried rice
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gebakken rijst met instant noodles

Maal de inhoud van de beker instant noodles fijn, samen met de inhoud van de zakjes, tot de ingrediënten ongeveer de grootte hebben van een rijstkorrel. Dat gaat het beste als je alles in een hersluitbaar zakje doet en er met je deegroller op slaat.

Doe de ingrediënten terug in de beker en giet er net zoveel kokend water op tot alles nét onderstaat (vul dus niet de hele beker tot de rand, zoals je voor de soep doet).

Verhit een pan of wok op hoog vuur en voeg de olie toe. Doe het losgeklopte ei in de pan en roer tot het nét begint te stollen. Voeg dan de rijst toe en laat ongeveer 2 minuten bakken, tot alle rijst een mooi glanzend laagje van de olie heeft gekregen.

Doe dan de complete inhoud van de beker instant noodles (inclusief het vocht) bij de rijst in de pan. Meng goed en laat ongeveer 3 tot 4 minuten bakken, tot het vocht is verdampt en alles op gebakken rijst lijkt.

Schep alles in een kommetje en stort de inhoud op een bord voor een mooie opmaak. Of lepel het gewoon lekker uit een kommetje.