Redactie
Redactie Inspiratie 18 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

Culy’s selectie van ultieme culinaire films

Wij staan graag te roeren in potten en pannen, zijn dol op uit eten gaan, lezen over eten, schrijven over eten en… Ja, we kijken ook graag naar eten! Nu we weer volop binnen zitten, wordt het weer eens tijd voor zo’n verrukkelijke food film. Daarom maakten we deze selectie van heerlijke Culy-films.

Pik er af en toe één uit die je aanspreekt en werk zo het hele lijstje af. Tip: zorg wel voor wat lekkere bites want van deze culinaire films krijg je zonder uitzondering trek.

Culy’s culinaire filmlijst

Uncorked 

Wijnliefhebbers opgelet! Kijk deze film. Elijah is een gepassioneerde jonge man die maar één doel voor ogen heeft: meester sommelier worden. Maar iets staat hem in de weg: zijn vaders barbecue restaurant. Een boeiend verhaal over dromen en keuzes maken.

Jeremiah Jones – the last magnificent

Een documentaire over Jeremiah Tower, chef van het wereldberoemde Chez Panisse en later van restaurant Stars in San Francisco. Deze man staat bekend om zijn rock-star chef imago en je ziet in deze documentaire waarom.

Chef 

Echt wel één van onze favo’s in het rijtje van culinaire films: Chef. Het verhaal gaat over vader en zoon die samen met een vriend een food truck opknappen en hierin rondreizen om vervolgens heel wat mensen blij te maken met hun lekkere eten. Een feelgood-komedie ten top.

Tampopo

Deze film is een must voor alle liefhebbers van ramen (Japanse soepnoedels). Een tikje absurde film is het wel, dus prepare.

Burnt

Een film waarin je van begin tot eind meegenomen wordt in de harde wereld van koken op sterrenniveau. Acteur Bradley Cooper speelt de hoofdrol van chef Adam Jones. Ooit verloor Adam zijn Michelin-sterrenzaak in Parijs. Nadat hij zichzelf herpakt heeft is het zijn doel om een restaurant in Londen naar sterrenniveau te koken.

Big Night

Een klassieker. Twee Italiaanse broers emigreren naar New Jersey om een restaurant te openen. Het runnen van dit restaurant gaat niet zonder slag of stoot. Bij het zien van de bereiding van al die heerlijke Italiaanse gerechten heb je meteen zin om zelf in de keuken te gaan staan.

Babette’s Feast

Twee zussen, wonend in een ingedut dorpje op het Deense platteland, nemen Babette aan als huishoudster. Als Babette de loterij wint, schudt ze iedereen wakker met het goddelijke maal dat ze besluit te koken.

Charlie and the Chocolate Factory

Iedereen kent het verhaal van Charlie and the Chocolate Factory (Sjakie en de Chocoladefabriek) wel. Alleen van de grote hoeveelheid chocolade in deze film worden wij al blij.

L’Aile ou la Cuisse

Een heerlijke film: L’Aile ou la Cuisse is een parodie op hoe de Fransen omgaan met hun Franse keuken. Het leuke is dat je een kijkje in de keuken krijgt van de beste Franse restaurants.

Chocolat

Need we say more? Deze film moet echte foodie gezien hebben. Een conservatief Frans dorpje wordt opgeschud als een Franse dame (glansrol voor Binoche!) een chocolaterie opent en precies de juiste chocolade voor elke inwoner kiest. Plus: Johnny Depp. Hallo!

No Reservations

Catherine Zeta-Jones als sterrenchef die plotseling voor haar nichtje moet zorgen. En dan komt er ook nog eens ‘n fijne nieuwe mannelijke chef op haar pad…

Jiro Dreams of Sushi

Sushi, sushi, sushi! Deze documentaire gaat over Jiro Ono, een 85-jarige top sushi-chef die eigenaar is van Sukiyabashi Jiro, een Michelin sushi-restaurant in een metrostation in Tokio. Het is fascinerend om te zien hoe hij er alles aan doet om de perfecte sushi te creëren. De scène waarin de octopus wordt gemasseerd, is inmiddels legendarisch…

The Ramen Girl 

Een romcom over een Abby. Ze is net door haar vriendje in de steek gelaten en is ondanks haar verdriet standvastig: ze wil ramen leren maken. En wel in het restaurant aan de overkant van haar woning in… Tokio. Zo gezegd zo gedaan, zou je zeggen.

Eat Drink Man Woman

Een film over familie, eten en het delen van eten. Gewoon een fijne film.

The Founder

In The Founder volg je het verhaal van Ray Kroc. Deze man verkocht ooit milkshake machines en werkte zich stukje bij beetje op naar eigenaar van een van de meest populaire fastfoodketen ter wereld. Iets met dromen najagen.

Mostly Martha

Het meest bijzondere aan deze film volgens ons is hoe Martha helemaal opgaat in het koken, als chef van een van de beste restaurants van Hamburg.

Julie & Julia

Zucht. Passie, eten, vriendschap… Een heerlijke feel good film.

Ratatouille

Ratatouille is aandoenlijk, maar stiekem gewoon een ontzettend leuke film over eten. Het ratje Remy droomt ervan om ooit een grote Franse chefkok te worden en natuurlijk doet hij er alles aan om dit te verwezenlijken. Cute!

The Hundred Foot-Journey

Dit verhaal gaat over de Indiase familie Kadam die naar Zuid-Frankrijk verhuist en hier een Indiaas restaurant begint. Maar het opzetten verloop niet zonder slag of stoot…

When Harry Met Sally

(Dé scene in Katz Deli in New York). Een top afsluiter in onze lijst met culinaire films.

Recepten uit films:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.