Redactie
Redactie Inspiratie 1 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

5 x de bekendste (én lekkerste!) Italiaanse koekjes

Koekjes: we hebben inmiddels tientallen, misschien wel meer dan honderd verschillende soorten geproefd en getest. Welke nu écht onze favoriet is, lees je hier, maar we willen ook graag de vijf bekendste – en wat ons betreft lekkerste – Italiaanse koekjes in het zonnetje zetten.

Cantuccini
Cantuccini zijn die harde, langwerpige koekjes die i-de-aal zijn voor het dippen in thee of koffie. Oorspronkelijk eet je ze bij een glas vin santo (heilige wijn, in het Italiaans), maar gewoon los zijn deze dubbel gebakken koekjes ook zálig!

De originele variant is gevuld met amandelen, maar je komt ze ook soms tegen zonder of met pijnboompitjes (pinoli). Daarnaast worden ze ook wel biscotti genoemd. Zelf maken? Dat is helemaal niet moeilijk. Kijk hier voor het recept.

Amaretti

Wederom een koekje gemaakt van amandelen, maar dan met een veel sterkere smaak. Amaretti zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, gemaakt van bijvoorbeeld meringue of juist heel compact en klein.

Cannoli
Cannoli zijn ronde langwerpige koekjes, gevuld met gezoete ricotta en met aan de buitenkant knapperige koek die wordt gefrituurd. Vaak wordt de ricotta ook nog gemengd met stukjes geconfijt fruit of chocolade.

Hoewel we echt niet vies zijn van de eerder genoemde koekjes, vinden wij de Siciliaanse cannoli toch echt het meest weg hebben van een eetbaar feestje. Ze zijn wat bewerkelijker om te maken, maar dat is het wat ons betreft dubbel en dwars waard.

cannoli

Savoiardi
Gaat er geen belletje rinkelen bij het woord ‘savoiardi’? Niet zo gek, want in Nederland worden deze brossige verderlichte koekjes verkocht onder de naam ‘lange vingers’.

Ze worden gemaakt van voornamelijk eieren en suiker, en hebben een vrij zachte, niet te overheersende smaak. Het is vooral de structuur die het ‘m doet en ze worden gebruikt als één van de hoofdingrediënten van tiramisu.

Baci di dama
Baci di dama is Italiaans voor ‘kussen van een vrouw’ en zijn vanille- of chocoladekoekjes met in het midden zachte chocolade.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.