Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 16 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

7 x ingeblikte etenswaren die in je voorraadkast moeten staan

Eten uit blik: wij zijn voor. Het is niet alleen handig door de lange houdbaarheid en lage prijs, het kan ook een ongeëvenaard rijke smaak hebben. Aangezien onze voorraadkast er vol mee staat, hebben we de belangrijkste zeven ingeblikte etenswaren voor je op een rij gezet.

Naast blik is er nog genoeg anders om je voorraadkast mee te vullen, wat deze lijst met andere ingrediënten bewijst.

Vis uit blik

In de categorie vis uit blik is het aanbod groots en geweldig. Het is niet voor niets dat zelfs restaurants vis uit blik serveren. Onze favorieten? Ansjovis uiteraard, die je bijvoorbeeld kunt verwerken in deze romige boter, of in een Franse pissaladière. Of kies voor zalm met deze salade of een broodje met tonijn.

Maar een voorraadkast zonder ingeblikte sardines kunnen we ons al helemaal niet voorstellen. Zoals deze onvergetelijke pasta. Het verschil tussen de verse en bliksardines leggen we je hier uit.

Geen idee voor welk blik je moet uitkiezen? Vis-uit-blik koning Bart van Olphen legt het je uit.

Trend: vis uit blik

Mais uit blik

Babymais én maiskorrels: ja graag. Wij hebben ze allebei in onze voorraadkast staan. Mais in blik is snel én smaakvol voor bijvoorbeeld deze Vietnamese salade of natuurlijk in een chowder. Babymais doet het erg goed in Aziatische gerechten, zoals deze lo mein.

Bliktomaten

Grote kans dat jij er al een voorraad van hebt staan, want dé onmisbare ingeblikte etenswaren zijn toch echt de tomaten in blik. Wat je daar allemaal mee kunt maken.. heb je even? We leggen je hier alle manieren aan je uit om deze tomaten optimaal te benutten en vertellen hier waarom die van San Marzano favoriet zijn.

Genoeg geïnformeerd? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag met deze pastaschelpjes met tomatensaus of een tomatenomelet met za’atar en labneh.

Tomaten uit blik
Bron: Raphael Maksian via Unsplash

Kokosmelk

Door naar alweer een lieveling: de kokosmelk. Romig, zacht en onmisbaar bij het maken van een curry. Maar ook voor deze dorstlessende es tjampoer of in je soep trekken we graag een blik open. Kortom: genoeg redenen om een voorraadje aan te leggen.

Jackfruit

Het gaat goed met de opmars van de jackfruit. Zagen we ‘m eerst voornamelijk voorbijkomen als pulled vleesvervanger in gerechten als deze taco’s, inmiddels zijn we ook groot fan van jackfruit in zoete recepten.

loaded fries met pulled jackfruit
Bron: Rosita's

Bonen

Standaard categorie in de voorraadkast sinds mensenheugenis: peulvruchten of bonen uit blik. Van kidneybonen tot kikkererwten en van cannellini bonen tot bruine exemplaren: de mogelijkheden zijn eindeloos. De gerechten dus ook. Enkele favorieten? Deze burritowbowl met zwarte bonen of de inmiddels beroemde stoof van Alison Roman.

Gecondenseerde melk

We sluiten af met een essentieel blik in de categorie zoet: namelijk die met gecondenseerde melk. Wist je namelijk dat kokosmakronen supermakkelijk te maken zijn met hulp van dit blikje vol zoets? Of deze salted caramel cake? En nu je toch bezig bent; maak deze dulche de leche en je wil niet meer anders.

Sowieso behoefte om je voorraadkast verder aan te vullen? Check dan onze favorieten die we onlangs hebben toegevoegd.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.