Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 17 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

San Marzano tomaten: de állerbeste tomaten uit blik

Chefs hebben het altijd over San Marzano tomaten: die zijn zo’n beetje de heilige graal in tomatenland. Wat maakt deze soort zo bijzonder? En waar groeien ze precies?

Zoete smaak

Vraag het maar eens na bij een paar chefs: San Marzano tomaten zouden de állerbeste tomaten zijn als basis voor een tomatensaus. En of je nou pizza of pasta maakt: het draait natuurlijk allemaal om de saus.

San Marzano trostomaten zijn ingeblikt verkrijgbaar en worden geroemd om hun zoete smaak, die helemaal niet zuur is (zoals sommige andere bliktomaten). Ze zijn bovendien prachtig dieprood, en hebben stevig vruchtvlees. Hun vorm wijkt ook af van de traditionele ronde tomaat: San Marzano tomaten zijn juist langwerpig.

Vulkanische bodem

Dat heeft allemaal te maken met de plek waar ze groeien (location, location, location!). Hun thuis is vulkanische bodem van de Sarno-rivier, aan de voet van de Vesuvius: een vulkaan aan de westkust van Italië. Het gebied ligt ongeveer aan de rechterhand van Napels.

De tomaten worden in augustus en september voorzichtig met de hand geplukt. Dan zijn ze op hun rijpst.

san marzano

Keurmerk

Dit delicate tomaatje is zó gewild, dat er zelfs namaak-exemplaren van op de markt verschijnen. Daarom is er een keurmerk in het leven geroepen: het Denominazione di Origine Protetta (D.O.P.) label. Dit kwaliteitslabel garandeert dus dat de tomaten écht uit de regio Campanië komen.

Daarnaast worden de tomaten alleen ingeblikt verkocht, gepeld en in hun geheel of gehalveerd. Dus nooit gehakt of in blokjes gesneden.

Mutti San Marzano

Probeer ze eens!

In Nederland kun je de blikken San Marzano tomaten online kopen, maar ook bij Albert Heijn, van het merk Mutti. En als je het batchnummer op de verpakking intoetst op de site, kun je achterhalen hoe lang de tomaten in je blikje erover hebben gedaan om van de rank in jouw keukenkastje terecht te komen.

En wat je er vervolgens mee maakt? De lekkerste Italiaanse gerechten natuurlijk! Melanzane Parmigiana bijvoorbeeld, ravioli uit de oven of een heerlijke ragù alla bolognese

sofrito

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.