Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 20 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

10 manieren om tomaten uit blik te gebruiken

Het is bijna een onmisbare factor geworden binnen elk huishouden: tomaten uit blik. Zo staan ze hoogstwaarschijnlijk, al dan niet in groten getale, klaar om gebruikt te worden in jouw voorraadkast. Maar om er telkens een pruttelende pastasaus van de maken, dat is passé. De volgende tips die wij tegenkwamen van The Kitchn zullen je inspireren om meer te doen met tomaten uit blik.

Tomaten uit blik: wat can je ermee?

In soep

Mocht je het nog nooit geprobeerd hebben: verwerk tomaten uit blik eens in je (tomaten)soep. Smakelijk en snel. Ook nog eens te gebruiken in vele soeprecepten.

Voor risotto

Ooit al eens nagedacht over een goede vervanger van bouillon voor het maken van risotto? Tomaten uit blik zijn zeker een goede optie om als vervangend ingrediënt in te zetten. En deze tip is top omdat je vast weleens bouillon(blokjes) in huis mist en dan waarschijnlijk een blik tomaten in de kast hebt staan. Goed bruikbaar dus, en reden genoeg om ze altijd in huis te hebben.

Salsa maken

Laat je smaakpapillen de salsa dansen door er zelf super gemakkelijk eentje te maken, op basis van tomaten uit blik. Voeg ingrediënten toe naar wens en mix het tot een Mexicaans dipje. Lekker met tortillachips maar ook zeker in combinatie met bijvoorbeeld wraps.

En die tortillachips maak je dan uiteraard ook zelf.

Gezonde tussendoortjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Voor gehaktballen in tomatensaus

In voor een Lady en de Vagebond-momentje vanavond? Maak dan spaghetti met gehaktballen in tomatensaus. Je gaart de gehaktballen in de tomaten uit blik. De tomaten vormen de basis voor een smakelijke pastasaus. Daar maak je je tafelgenoot blij mee vanavond (let op: niet knoeien).

Tomatenketchup maken

Niks lekkerder dan een goede tomatenketchup bij je schnitzel met friet en koolsla, deze cheeseburger uit de oven of bij welk gerecht dan ook (het matcht vrijwel altijd). Als je dan toch al een blik tomaten in huis hebt, waarom dan niet zelf ketchup maken?

Vis pocheren

Om je stukje vis een rijkere smaak mee te geven, kan je het garen in het tomatensap uit een blik tomaten. Voeg er nog de gewenste kruiden aan toe en jij hebt straks een lekker gepocheerd stukje vis op tafel staan.

Roosteren voor op brood

Wanneer je de tomaten uit blik laat uitlekken en deze vervolgens in de oven roostert, creëer je een mega tasty lunchgerechtje. Ideaal om bijvoorbeeld deze pan con tomate mee te bereiden.

Eenpanspasta maken

Voor het maken van een heel simpel gerecht zoals eenpanspasta, kan je de tomaten samen met alle ingrediënten voor je pastasaus én pastasoort in één pan voegen. Doordat je de pasta in het vocht van de tomaten kookt, neemt die alle smaken op. Hoe simpel maar smakelijk het leven soms kan zijn…

Shakshuka bereiden

Geen zin om lang in de keuken te staan? Als je een blik tomaten in een pan doet en je hier de nodige kruiden, groenten en eieren aan toevoegt maak jij de makkelijkste shakshuka ooit. Volg bijvoorbeeld dit recept voor shakshukabroodjes met tomaat en ei waarin je tomaten uit blik gebruikt.

Shakshukabroodjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Graansoorten garen

Niet alleen risotto of pasta ga je voortaan in het tomatengoedje koken, maar ook granen zoals quinoa en rijst lenen zich uitstekend voor het garen in het tomatenvocht. Houd het in het achterhoofd: je geeft op deze manier zoveel meer smaak mee aan een gerecht dan wanneer je het alleen zou koken in water.

Meer recepten met tomaat:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.