Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 13 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Koken met vis uit blik: 3 x heerlijke tips van Bart van Olphen

Dikke kans dat je vis uit blik altijd negeert als je door de supermarkt loopt. Want: wat moet je er eigenlijk mee? Viskenner Bart van Olphen van Fish Tales geeft ons juist heel veel redenen om te koken met vis uit blik. Blikvis doet niet onder voor verse aan kwaliteit, is goedkoop én makkelijk om in huis te hebben. Je moet alleen even net weten hoe je er het meeste uithaalt. Geen paniek: dat leert Bart je met deze 3 tips.

Bart: “Wie denkt aan een lekker visje, denkt misschien al snel aan een stuk wilde kabeljauw of gerookte zalmfilet. Maar wist je dat een groot deel van de wild gevangen consumptievis in blik gaat? De kwaliteit van vis uit blik doet daarmee niet onder voor die van verse, het basisproduct is immers identiek.

Blikvis is daarentegen wel anders van smaak en textuur omdat deze wordt geconserveerd. Iets wat naast ontzettend handig ook nog bijzonder duurzaam is. Zorg dat je te allen tijde een paar blikjes vis op voorraad hebt, dan heb je altijd in no-time een lekkere maaltijd op tafel staan. Hoe? Met deze tips word jij de koning(in) van koken met vis uit blik!”

Tip 1: ga je voor vis in olie of in water?

Je staat voor het schap in de supermarkt en bij het zien van al die varianten blikvis begint het je te duizelen. In water, in diverse soorten olie, in sauzen… welke neem je? Een handig geheugensteuntje als je gaat koken met vis uit blik: vis geconserveerd met water is vooral geschikt voor koude gerechten waaraan je zelf nog olie toevoegt. Denk aan een salade met een vinaigrette of een lepel mayo. Vis in water droogt bij verhitting sneller uit, wat zonde is van de heerlijke smaak.

Vis geconserveerd met olie doet het daarentegen geweldig in warme gerechten. Die komt echt tot zijn recht als je er frisse smaakmakers – citrus, kappertjes, verse groene kruiden – aan toevoegt. De olie uit het blik, mits van goede kwaliteit, kun je ook nog eens prima gebruiken in verdere bereidingen.

Tip 2: hoe gaar je vis uit blik?

Ingenieus koken met vis uit blik vergt wat basiskennis. Belangrijk om te weten is dat vis die in een blikje verdwijnt op hoge temperatuur wordt verhit. Wat dat betekent? Simpelweg dat vis uit blik alvast voor jou is bereid. Je hoeft het dus niet meer zelf te garen. Als je blikvis niet mee wilt koken, bakken of braden in een gerecht om de structuur te behouden, maar de vis wel warm wilt eten, leg je het blikje 2 minuten in kokend water. Voilà! Warme vis, recht uit blik.

Tip 3: let op het keurmerk voor de beste vis

Naast lekker wil je natuurlijk ook verantwoord met vis uit blik koken. Als je een duurzaam visproduct wilt consumeren, kies je bij aankoop uitsluitend voor vis met het MSC- of ASC-keurmerk. MSC is het keurmerk voor wilde, ASC voor kweekvis. Om met een gerust hart tonijn te eten is het daarnaast belangrijk om uitsluitend te kiezen voor de variant die met ‘pole and line’ ofwel met hengel en lijn is gevangen. Dit is volgens Greenpeace de enige manier om duurzaam op tonijn te vissen.

Eet smakelijk! Voor de lekkerste recepten met vis uit blik klik hier.

Ook interessant:

Drie keer raden: welk visproduct wordt door jullie het meest gegeten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.