Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 apr 2020
Leestijd: 6 minuten

De beste ingrediënten die de Culy-redactie onlangs aan de voorraadkast toevoegde

Meer dan ooit grijpen we nu naar ingrediënten uit de voorraadkast. Omdat we er veiligheidshalve wat minder vaak op uit trekken om boodschapjes te doen. Maar ook omdat we ook meer thuis zijn en meer zelf koken. Met een rijk gevulde voorraadkast zit je áltijd goed. Wij delen de lekkerste smaakmakers die de Culy-redactie onlangs heeft ontdekt.

Van de favoriete tahini van Ottolenghi tot aan een spannend Indiaas kruidenmengsel: dit zijn de ingrediënten die de Culy-redactie onlangs aan de voorraadkast toevoegde. En waar we nu al niet meer zonder kunnen…

De favo tahini van Ottolenghi

Toen we laatst een artikel schreven over het herkennen van goede tahin, leerden we dat kookgod Ottolenghi de zijne altijd van het merk Al Arz haalt. Je begrijpt: die moesten we proberen. In Nederland zijn de potten niet op heel veel plaatsen verkrijgbaar (in Amsterdam bijvoorbeeld wel bij Sir Hummus of bij Mouwes), maar wat waren wij blij toen we de Al Arz-potten spotten op de kosherafdeling van de Belgische supermarktketen Delhaize.

We hebben meteen een voorraadje ingeslagen en sindsdien willen we geen andere meer. We hebben de Al Arz tahini namelijk vergeleken met een aantal andere, makkelijker verkrijgbare tahini’s, maar we konden Ottolenghi alleen maar bevestigen in zijn gelijk (en we hadden ook niet anders verwacht). Alleen die van SOUQ komt aardig in de buurt (en maar goed ook, want een tripje naar België zit er momenteel nog niet zo snel in).

Chaat masala

In het kookboek Indian-ish van de New Yorkse culinair journalist Priya Krishna lazen we over chaat masala. Priya is naar eigen zeggen verslaafd aan dit Indiase specerijenmengsel, dat bestaat uit (hou je vast) zout, rode chili, paprikapoeder, koriander, kaneel, gember, anijszaad, staartpeper, komijn, groene kardemom, zwarte peper, gedroogde mango, kruidnagel en ajowan (een soort Indiaas karwijzaad).

Inmiddels eten we dit haast iedere dag. Vooral gesprenkeld over toast met amandelboter, maar ook over bijvoorbeeld een broodje ei, over de soep of op een gepofte aardappel is het heerlijk. Je koopt het bij de Aziatische supermarkt.

Chaat masala
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Chipotle saus van La Morena

Het aanbod internationale producten in onze supermarkten is de laatste jaren fors gegroeid en wat ons betreft mag die groei nog jaren – exponentieel – toenemen. Eén van die geweldige supermarktproducten is de chipotle saus van La Morena.

Jep, het gaat hier dus wel degelijk om saus in een glazen potje, maar wel een saus met de rokerige (en Culy’s Winnie geeft producten met smokiness sowieso een streepje voor), licht pittige smaak van chipotle pepers. Wij gebruiken de saus graag in chili’s, in Mexicaanse soepen of bij deze enchiladas met zoete aardappel en zwarte bonen. Als je dus perse kant en klare saus wil gebruiken, zorg dan dat het de chipotle van La Morena is.

Zwarte peper van Smart Spice

Zwarte peper saai? Niet als het gaat om de allerbeste zwarte peper die je je kan indenken. Die vonden we laatst bij Crisp, die leuke online supermarkt. Het gaat hier om de pepermolentjes van het merk Smart Spice en zo vers, pittig en kruidig hebben we onze zwarte peper nog niet vaak gehad. Je begrijpt dat we nooit meer een andere peper willen en dat we met deze peper al héél wat gebakken eitjes, avocado toasts en verse pasta’s naar een hoger niveau hebben getild.

De zwarte peper van Smart Spice is te bestellen bij Crisp.

Chili-olie met kip en tofu

Culy’s Nancy kreeg van Culinessa’s Vanessa een potje van dit spul terwijl ze samenzweerderig zei: “Ik denk dat jij dit kunt waarderen. Dit is net crack.” Blijkbaar kan Vanessa gedachtenlezen, want sindsdien is deze chili-olie één van de meest gebruikte sauzen uit onze koelkast. Op de congee, door de dan dan noodles of over een gebakken eitje: dit spul is óveral lekker bij.

De Chicken flavour chilli oil with tofu is van het merk Laoganma en te koop in sommige Aziatische winkels.

chili olie met tofu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Edelgist

En de award voor het meest onsexy woord ever gaat naar… edelgist! Naast kwark, maar dat terzijde. Edelgist klinkt niet sexy en heeft ook zeker geen sexy imago. Het zit in het hoekje ‘nepkaas’, omdat het een populaire vegan vervanger is voor Parmezaanse kaas en ook vaak wordt toegevoegd aan vegan kaas. Toch gaan deze gedroogde vlokken, die je in een zak koopt bij natuurvoedingswinkels, er met grof tempo doorheen bij de Culy’s thuis.

Dat zit zo: met wat edelgist, pul biber (gedroogde chilivlokken) en zout maak je een topping voor je popcorn (of notenmix, ook heel lekker) die perfect is. Het doet een beetje denken aan Doritos en is minstens zo verslavend. Om je vingers – letterlijk – bij af te likken.

> Ook interessant: Wist je dat niet alle kaas vegetarisch is? Deze kazen kun je als vegetariër wél eten

Za’atar van Souq

We moeten eerlijk bekennen: lange tijd zagen we niet zo goed in waarom za’atar zo bijzonder zou zijn. Tuurlijk: het smaakte prima, maar de loeiende recensies van mensen die het overal overheen sprenkelden, begrepen we nooit zo. Dat is: tót we de za’atar van Souq ontdekten. Inmiddels te koop bij de Appie (en op nog veel meer verkooppunten) dus altijd in de buurt en ontzéttend lekker. Deze za’atar brengt gerechten (en smaakpapillen) tot leven.

We strooien ‘m bijvoorbeeld graag over toast met hummus, over gegrilde groenten en over vlees en vis. En ja: we hebben standaard drie bakjes van deze za’atar in huis, so what?

Za'atar van Souq
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Olijfolie met citroen

Olijfolie met het citroensap er al in: dat klinkt een beetje als een chemisch goedje. Toch smaakt deze olijfolie met citroen, die we ontdekten bij Hanos, verrukkelijk fris en levendig. Alsof je net een vers citroentje hebt staan uitpersen. Superhandig voor als je bijvoorbeeld net even geen citroenen in huis hebt, want deze fles staat er altijd.

De olio d’oliva al limone die wij gebruiken is van het merk la Bio Idea en o.a. te koop bij Hanos.

Sojasaus van Tomasu

Sojasaus uit Rotterdam: hoe tof is dat? We zijn al langer fan van de sojasauzen die het Nederlandse bedrijf Tomasu maakt, die lokaal wordt gebrouwen. Recenter ontdekten we de variant die ze in samenwerking met chef Schilo van Coevorden van restaurant Taiko in Amsterdam maakten, met ‘sea buckthorn berry‘. Oftewel: duindoornbes. Zó ontzettend lekker, dat je ‘m wel kunt drinken.

Sojasaus van Tomasu – ook die uit de samenwerking met Schilo – zijn online te koop in de webshop.

Beste ingrediënten uit de voorraadkast van de redactie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Mango Chutney van Lekker Bekkie

Als er één product is dat de voorraadkast van Culy’s Winnie representeert, dan is het wel de Mango Chutney van Lekker Bekkie. Deze pittige Surinaamse chutney wordt aanbevolen bij Bara en Roti, maar wij eten het bij zowat alles. Bij scrambled eggs, als marinade bij ovengroenten, bij curry’s, bij wraps met groenten en hummus of bij gebakken aardappeltjes.

Mango Chutney van Lekker Bekkie is de koop in PLUS supermarkten en in de meeste toko’s. Let wel: dit is spicy business!

Het lekkerste uit de voorraadkast:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.