Culy Homemade: Vietnamees varkensvlees met citroengras en maïssalade

Culy WPK 12 jan 2019 Recepten

Heb je een keertje zin in een koolhydraatarm recept? Ga dan voor dit recept van Vietnamees varkensvlees met citroengras en een maïssalade. Lekker fris en tóch vullend. Het vlees gaat eerst in een marinade van citroengras, vissaus en sojasaus, waardoor het lekkere Vietnamese smaken opneemt.

De maïssalade is geïnspireerd op bắp xào tôm bơ: een Vietnamees bijgerecht van gebakken maïs met boter, bosui en gedroogde garnalen. Die garnalen zijn niet zo makkelijk te vinden, dus maken we een andere versie. Met frisse blokjes tomaat. Ga voor de meest rijpe exemplaren die je kunt vinden.

Vietnamees varkensvlees

Vietnamees varkensvlees met citroengras

Begin op tijd, want je wil het vlees zo lang mogelijk laten marineren. Liefst 24 uur, maar anders zo lang als je kan. Haal het een half uurtje voordat je het wilt gaan bakken uit de koelkast.

Doe de citroengras, sjalot, knoflook, sojasaus, olie en vissaus in een keukenmachine en laat net zolang draaien tot de boel is veranderd in een pasta. Smeer de stukken vlees ermee in, dek af en laat in de koelkast marineren.

Maak de maïssalade. Smelt een grote klont roomboter in een koekenpan (liefst één van gietijzer) en doe de maïskorrels en de bosui erbij. Bak ze twee minuten en voeg dan de vissaus, gedroogde chili en zout toe. Zet het vuur hoog en laat de maïs net zolang bakken tot ‘ie begint te bruinen.

Schep de mais in een kom en meng met de tomaat, koriander, limoen en zout.

Verhit een koekenpan op medium tot hoog vuur en voeg wat olie toe. Bak het varkensvlees aan beide kanten mooi bruin en gaar. Voeg tot slot nog een beetje honing toe aan de pan en laat het vlees daar nog 2 minuten in bakken.

Schep de maïssalade op de borden en leg het varkensvlees er in plakjes bovenop. Knijp er nog een beetje limoensap over uit, bestrooi met wat zout en garneer met wat extra koriander. Eet er desgewenst wat zoete chilisaus bij, waar je het vlees in dipt.

Meer Vietnamese recepten:

Vietnamees varkensvlees met maissalade

Voor 2 personen:

  • 400 gram varkensvlees (bijv. filetlapjes, karbonade of schouderkarbonade)
  • 1 stengel citroengras, grof gesneden
  • 1 sjalot, grof gesneden
  • 3 tenen knoflook, grof gesneden
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 60 ml vissaus
  • 1,5 eetlepel olie
  • Zwarte peper
  • Scheutje honing
  • Zoete chilisaus (optioneel)

Voor de maïssalade:

  • 600 gram maiskorrels
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1 eetlepel roomboter (ongezouten)
  • 1 theelepel vissaus
  • Snufje gedroogde chili
  • 2 rijpe tomaten, in kleine blokjes
  • Handje koriander, fijngehakt
  • Sap van een halve limoen
  • Zout, naar smaak
Reageer op artikel:
Culy Homemade: Vietnamees varkensvlees met citroengras en maïssalade
Sluiten