Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 12 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Luchtige ansjovisboter (heerlijk bij de kerstborrel)

De Vlaamse dames Johanna Goyvaerts, Tine Lejeune en Barbara Serulus hebben samen een kookboek gemaakt waar het plezier voor eten vanaf druipt. Hun boek DINER is wat ons betreft één van de leukste kookboek-ontdekkingen van de afgelopen tijd (en er zijn nogal wat leuke kookboeken verschenen!). Deze luchtige ansjovisboter wil je maken voor de feestdagen.

Boter en soesjes

Simpele maar spectaculaire etentjes geven: Johanna, Tine en Barbara zijn er een kei in. Elk hoofdstuk in dit boek bestaat uit recepten die bij elkaar passen en dat ook nog eens volgens het seizoen. Denk aan witlofsoep met blauwekaasroom en een scheut cognac voor de winter, cobbler met pruim, braam en tequila in de zomer en chips met jalapeñodip voor… nou ja, die wil je gewoon altijd eten.

Deze luchtige ansjovisboter is een lekker luxe borrelhap voor kerst en eten de dames het liefst met – hou je vast – soesjes! Ook daarvoor vind je een recept in hun boek.

Soesjes
Bron: DINER

Over dit recept

“Deze boter heeft het allemaal: ze is zacht en zalvig én tintelt van de hartigheid. De sterke smaak van ansjovis wordt op heerlijke wijze verzacht door de boter en opgepept met frisse citroen.

Deze boter is uiteraard perfect bij de soesjes, maar je zal er zeker niet rouwig om zijn als je met overschotjes achterblijft: alles wat je in deze boter bakt wordt lekkerder, denk aan roosjes broccoli, wat gesnipperde warmoes (snijbiet, red.) of spruitjes. Of laat een klontje smelten op een warme toast.”

Ansjovisboter
Bron: DINER

Luchtige ansjovisboter

1. Doe de uitgelekte ansjovisfilets in de keukenmachine en maal tot een fijne pasta.

2. Voeg de zachte boter toe aan de ansjovispasta, samen met gerapte schil van ½ citroen en het sap van ¼ citroen. Breng op smaak met peper. Zout is niet nodig, daar zorgen de ansjovisfilets al voor.

3. Zet de keukenmachine aan en klop de boter in enkele minuten luchtig. Bewaar de boter op kamertemperatuur tot je deze gaat serveren, zodat je er met de soesjes makkelijk in kan dippen.

Tip!

Als je geen keukenmachine hebt, kan je de ansjovis fijn malen in een vijzel en de boter opkloppen met een elektrische mixer.

DINER cover

DINER van Johanan Goyvaerts, Tine Lejeune en Barbara Serulus (uitgeverij Luster) is nú te koop voor € 32,50

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.