Maischowder met bloemkool van Anna Jones

Wat een cooking queen is ze toch, die Anna Jones. Dat ontdekten we laatst toen we Anna mocht interviewen over haar nieuwe boek Één Pan, Plaat, Planeet. En goed nieuws: we mogen nu ook een aantal gerechten uit het boek delen, zoals haar maischowder met bloemkool.

Over Één Pan, Plaat, Planeet

Één Pan, Plaat, Planeet is een kookboek dat – wat ons betreft – een plaatsje verdient op elke boekenplank. Echt zo’n kookboek dat je op een willekeurige dag kan openslaan en waarin je vindt wat je zoekt.

De gerechten zijn divers, creatief en kleurrijk maar toch ook praktisch en snel. Van een Afrikaanse pindastoofpot tot een snelle galette met vijg, tijm en geitenkaas en een zomerse curry met mais en tomaat.

Tussen de 150 recepten – opgedeeld in de hoofdstukken Kookpan, Koekenpan, Bakplaat en Snel – zitten nú al blijvertjes die we heel vaak op tafel gaan zetten.

Anna Jones
Bron: Issy Crooker - Eén Pan, Plaat, Planeet

Anna over dit gerecht

Anna: “Chowder wordt vaak romiger gemaakt door mais en aardappels toe te voegen, maar ik gebruik bloemkool. Daarmee wordt de soep iets lichter dan met aardappels.

De basilicum, lente-uitjes, groene chilipeper en pinda’s hebben een glansrol in deze soep. De bloemkoolbladeren, die meestal worden weggegooid, worden knapperig gebakken, als boerenkool. Je kunt ook andere noten gebruiken of de basilicum vervangen door koriander.”

maischowder uit Eén Pan, Plaat, Planeet
Bron: Issy Crooker - Eén Pan, Plaat, Planeet

Maischowder met bloemkool

Verhit de olie op halfhoog tot hoog vuur in een grote pan. Voeg de prei en een flinke snuf zout toe en bak de prei in 5-10 minuten zacht en zoet. Bak de knoflook 2-3 minuten mee.

Voeg de bloemkoolroosjes toe en houd het blad achter. Voeg op een handvol na alle mais toe. Voeg een flinke snuf zout, de kokosmelk, bouillon en twee blikken (800 ml) heet water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 20 minuten pruttelen. De soep is klaar als de bloemkool zacht is en de soep iets is ingedikt. Maal de soep met een blender tot hij niet te dun is maar ook niet te stevig. Voeg wat citroensap en flink wat zwarte peper toe. Proef en voeg zo nodig meer zout, peper en citroensap toe.

Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en voeg wat olie toe, gevolgd door de resterende mais, repen chilipeper en lente-uitjes en de repen bloemkoolblad. Bak het mengsel tot de mais geblakerd is en de bladeren donkergroen en geslonken zijn. Verdeel dit mengsel met de repen basilicum, wat pinda’s en een scheut olijfolie over de soep.

Eén Pan, Plaat, Planeet Anna Jones

Eén Pan, Plaat, Planeet van Anna Jones (Fontaine Uitgevers) is online te koop voor € 29,99,-

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Maischowder met bloemkool van Anna Jones
Sluiten