Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Tip: koop ook eens de rijpe, zoete jackfruit uit blik (voor toetjes en cakes!)

Dat jackfruit de laatste jaren een stevige opmars heeft gemaakt, is wel duidelijk. De vrucht wordt vaak in één adem genoemd met vleesvervangers. Pulled jackfruit is dan ook een geniale manier om draadjesvlees te vervangen in vegan rendang, als vulling voor bao’s of taco’s of als topping bij frietjes. Maar wist je ook dat je jackfruit ook kunt inzetten bij zoete gerechten? De rijpe variant dan, welteverstaan!

Wat is jackfruit?

Even een korte samenvatting voor hen die nog nooit van jackfruit hebben gehoord. Jackfruit is een bijzondere vrucht, ook wel nangka genoemd. De vrucht lijkt een beetje op de durian: ook al zo’n paradepaardje onder de vruchten. Maar durian heeft een stekelige schil, jackfruit een bobbelige. De binnenkant van een jackfruit is trouwens ook echt heel tof: knalgeel, waarvan het vruchtvlees is verdeeld in madame jeanette-achtige vormen.

Jackfruit in blik vind je in twee varianten: rijpe jackfruit en onrijpe jackfruit. Die onrijpe – young green jackfruit in brine – wil je hebben als vleesvervanger. De rijpe (vaak in een geel blik) moet je laten liggen als je pulled jackfruit wil maken, maar kun je dan weer gebruiken in baksels en toetjes. En door de populariteit van de eerste zouden we bijna vergeten dat óók die tweede variant een mooi product is.

Rijpe jackfruit in zoete gerechten

Onze interesse in rijpe jackfruit (dat wil zeggen: ofwel die in siroop uit blik, ofwel de verse, als vrucht – maar die is moeilijker te vinden) werd aangewakkerd door Yvette van Bovens laatste kookboek ‘Van Bovens leftovers‘. Daarin staan namelijk twee hele toffe recepten met de zoete variant van jackfruit. Het eerste betreft een omgekeerde jackfruitcake (als een soort tarte tatin), het tweede betreft jackfruitgebakjes met limoen-yoghurt-panna cotta.

Dat inspireerde ons om uit te zoeken wat je nog meer kunt met zoete jackfruit. Conclusie? Véél. Maak er bijvoorbeeld jackfruitcompote van, met een vleugje kaneel. Of verwerk het simpelweg in je ontbijtje met yoghurt en granola, of als fruit op je ijsje. Je kunt rijpe jackfruit ook inzetten als ingrediënt voor tropische smoothies, bijvoorbeeld met mango en kokos.

In ieder geval hoef je niet meer te balen als je weer eens per ongeluk het verkeerde blik jackfruit hebt meegenomen….

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.