Pita met mas uni (pittige tonijnsalade met kokos & limoen)

Één hap van deze pita met mas uni en je waant je meteen op een tropisch eiland. Het gerecht is supersnel klaar en totaal anders dan alle andere tonijnsandwiches die je gewend bent. Lekker als lunch of snack, eventueel met een salade erbij. Het recept komt uit Vis uit Blik 2: het heerlijke nieuwe boek van viskenner Bart van Olphen.

Bart: “Op de Malediven – het Lamuu-Atol om precies te zijn – waar de skipjack tonijn uit dit recept wordt gevangen, eten de vissers het bijna dagelijks: mas uni. Een pittige tonijnsalade met kokos, limoen en traditioneel verse curryblaadjes. Onderschat dan vooral het woordje ‘pittig’ niet. In dit recept gebruiken we slechts één rode chilipeper, maar de lokale eilanders vermenigvuldigen dit aantal graag en schromen niet om deze salade dan als ontbijtgerecht te serveren.”

Pita met mas uni

Zo maak je pita met mas uni

Verwarm de oven voor op 180 °C. Trek plastic handschoenen aan (of doe twee boterhamzakjes om je handen) als bescherming tegen de hete pepers. Kneed in een kom de rode ui, chilipeper, het limoensap en zout door elkaar. Op de Malediven – waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt – kneedt men de ingrediënten met de vingers, waardoor de smaken samensmelten.

Voeg het kokos, de koriander (of curryblaadjes) en tonijn toe en meng met een lepel tot alle ingrediënten zijn verdeeld en de tonijn een fijne textuur heeft. Zet de mas uni apart.

Verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking in de oven.

Vul de pitabroodjes met wat blaadjes sla en de mas uni en serveer met de partjes limoen.

Vis uit Blik 2 van Bart van Olphen

Vis uit Blik 2 van Bart van Olphen (Kosmos Uitgevers) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 18,50 euro.

Vaker koken met vis? Bart van Olphen geeft je de komende tijd veel meer tips & tricks op Culy. Houd de site in de gaten!

Meer lekkere recepten met tonijn uit blik:

Reageer op artikel:
Pita met mas uni (pittige tonijnsalade met kokos & limoen)
Sluiten