Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 17 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over vellutata (en velouté): een fluweelzacht soepje

Hartverwarmend, onweerstaanbaar romig en toch ook simpel en zelfs een beetje nederig: we hebben het over vellutata, de Italiaanse overkoepelende term voor een bepaald type soepen. Maar wat is zo’n vellutata eigenlijk precies?

Wat is vellutata?

Vellutata is de Italiaanse term voor een fluweelzachte, gebonden groentesoep. Misschien ken je de term ook wel op z’n Frans, waar men het dan over velouté heeft. In beide gevallen gaat het natuurlijk over hetzelfde gerecht: een elegant soepje. De samenstelling van zo’n soep is doorgaans razend eenvoudig: meestal niet meer dan twee à drie verschillende groenten.

Belangrijk bij vellutata is dus dat er – anders dan bij bijvoorbeeld minestrone – geen stukjes in zitten en dat de soep goed gemixt én gezeefd wordt. De kunst zit er bovendien in om de soep te binden met de groente die het hoofdingrediënt is, niet met aardappel. Maak je bijvoorbeeld broccoli vellutata, dan dien je dus behoorlijk wat broccoli te gebruiken met precies de juiste hoeveelheid bouillon. Om het zachte karakter extra te benadrukken wordt meestal ook nog een scheutje room toegevoegd aan de soep.

Van pompoen tot erwten of prei

Vellutata is dus een brede term voor een veelheid aan soepen. Van een herfstige pompoenvellutata tot een winterse vellutata met prei en een zomers exemplaar met erwten of courgette: in feite kun je zowat elke groente inzetten voor deze bereiding. Zelfs sla, zoals chef Estée Strooker bewijst in deze sla velouté.

Door in dit onderwerp te duiken, zijn we op nog meer toffe recepten gestuit. Die willen we jullie uiteraard niet besparen, al kun je het beste wel even de hulp van Google Translate inschakelen (tenzij je vloeiend Italiaans spreekt). Wat dacht je bijvoorbeeld van deze vellutata met artisjok en prei? Ook deze vellutata met wortel en kaneel of deze variant met porcini lijken ons heerlijk. Daarnaast blijkt deze fluweelzachte soep ook ideaal als basis voor zeevruchten (zoals vongole) of andere toppings.

Onze tip: maak eerst even deze recepten en binnen de kortste keren draai je gewoon op eigen houtje zo’n fluweelzacht soepje in elkaar.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.