Gourmetten met groente: de lekkerste groente-variaties op vlees

Gourmetten draait vaak om vlees en visgerechten, maar je kunt ook heerlijke hapjes maken met groente. Denk aan seizoensgroenten als zoete aardappel, pastinaak en champignons. Voor iedereen die geen of minder vlees of vis wil eten of simpelweg wat meer keuze in groente op tafel wil zetten bij het gourmetten, hebben we de lekkerste variaties bedacht. Voor op en naast het gourmetstel.

Groenten om mee te gourmetten

Er zijn allerlei heerlijke groente-recepten als alternatief voor vlees te bedenken. Stiekem vinden we deze groente-gerechtjes misschien nog wel lekkerder dan vlees of vis.

1. Gevulde portobello’s

In de herfst zijn de paddenstoelen volop in het seizoen, dus what’s better to eat dan gevulde portobello’s? Een moeilijk te beantwoorden vraag, want paddenstoelen zijn ook nog eens super smaakvol en een perfecte vleesvervanger. Ga voor deze gevulde portobello met taleggio à la Ottolenghi of wees creatief en bedenk een eigen vulling. Lekkere toevoegingen zijn bijvoorbeeld pesto, parmezaan en pijnboompitten of mozzarella en tomaat.

Ook handig: De beste tips & tricks voor vegetarisch gourmetten

2. Fritters van zoete aardappel

In dit recept staat dat je deze fritters van zoete aardappel kan maken als ontbijtrecept, maar het is ook een perfect recept met groente voor tijdens het gourmetten. Maak het ‘beslag’ en de dip alvast klaar en… gourmetten maar! Een soort kleine vega-burgertjes, maar dan anders.

3. Gebakken knoflookchampignons

Een heerlijk vega recept voor een herfstig hapje met gebakken knoflook-champignons met tijm. Een heerlijk doch simpel bijgerechtje met groente voor bij het gourmetten.

Tip: rooster een broodje op het gourmetstel, doe daar wat kruidenboter of zeezoutboter op en leg de gebakken champignons op het broodje. En voilá, een heerlijke toast champignon. Meer inspiratie voor op geroosterd brood? Check deze heerlijke crostini-recepten.

4. Courgette-pannenkoekjes

Naast vlees en vis zijn pannenkoekjes ook wel een winnaar tijdens het gourmetten. En als je dit pannenkoekenbeslag met groente op tafel zet al helemaal! Dit recept voor hartige Koreaanse courgette pannenkoekjes geeft wat extra spice aan de gourmet-avond.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

5. Gegrilde groenten

Gegrilde groenten zijn altijd een succes. Of je nu aubergines, courgette, paprika of bloemkool grilt: iedereen houdt ervan! Zo maak je de perfecte gegrilde aubergine en courgette voor op de gourmet, met een heerlijk frisse dressing.

Groenten als bijgerecht

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de groente als bijgerecht te serveren bij het gourmetten. Vis en vlees in de pan en salades of andere groentes on the side.

1. Burrata met zoet geroosterde pompoen en granaatappel

Oke, de Burrata zorgt ervoor dat dit recept zo spannend is, maar de combinatie met pompoen en granaatappel is zó smaakvol dat we ‘m wel moesten toevoegen. En super makkelijk om te maken. Probeer het zelf!

2. Herfstsalade met zoete aardappel, pompoen en geitenkaas

En nu je toch pompoen in huis hebt gehaald, kun je er maar beter het meeste uithalen. Ook dit recept voor een herfstige salade met zoete aardappel en pompoen is een heerlijke toevoeging op tafel naast het gourmetten.

Salade van baby romaine sla met pistachedressing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Salade van baby romaine sla met pistachedressing

Serveer je salade eens een keer een beetje anders met dit recept voor baby romaine sla met pistachedressig. De romige dressing wil je met lepels tegelijk naar binnen schuiven. Voor deze salade laat je de kropjes baby romaine heel, waardoor je ze in principe zo uit het vuistje zou kunnen eten. En zeg nou zelf: heb je ooit zo’n elegante salade gezien?

4. Salade van venkel en granaatappel-limoendressing

Houd je van de anijs-achtige smaak van venkel? Dan is deze salade een winnaar op tafel. De combinatie met de frisse komkommer, zoete granaatappel en knapperige sugarsnaps is eentje waar we geen genoeg van kunnen krijgen!

5. Simpele pestosalade met courgette

Als je deze salade van tevoren maakt, kun je de pesto en groenten beter pas vlak voor het opdienen mengen; als je ze te lang laat staan gaan de groenten vocht vrijgeven door de dressing.

Meer inspiratie voor bij het gourmetten en Kerst:

Wat eten we vandaag?

Ontvang dagelijks de lekkerste inspiratie in je inbox

Reageer op artikel:
Gourmetten met groente: de lekkerste groente-variaties op vlees
Sluiten