Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 26 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

De beste tips & tricks voor vegetarisch gourmetten

Gezellig gourmetten is haast niet meer weg te denken rond de feestdagen. Maar vegetarisch gourmetten, kan nog wel eens een knelpunt zijn. Het is niet altijd makkelijk om inspiratie te vinden voor vega hapjes die je op de plaat kan leggen. Maar geen zorgen, wij hebben het uitzoekwerk voor je gedaan.

Onze tips voor vegetarisch gourmetten

Bij vegetarisch gourmetten denk je al gauw aan mega veel groente. Lekker! Maar daarnaast zijn er nog zóveel andere dingen die je klaar kan maken voor deze feestelijke avond. Wij hebben onze tips voor vegetarisch gourmetten voor je op een rijtje gezet.

1. Vegaburgers

Burgers zijn ideaal voor gourmetten, maar misschien nog wel beter voor vegetarisch gourmetten. Er zijn ontzettend veel variaties en ze smaken echt heerlijk. Het leukste is natuurlijk als je ze zelf maakt.

Om je een idee te geven: 10 x de allerlekkerste vegaburgers

2. Champignons

Naast dat je ze heerlijk kan verwerken in een vegaburger, kun je nog veel meer met champignons. Of gewoon paddestoelen in het algemeen. Je kan spiesjes maken of een lekkere tapenade. Maar je kan ze ook gewoon los op de plaat doen. Leuk idee: gril portobello’s als vegetarische steak.

Inspiratie nodig? 10 lekkere ideeën voor koken met portobello

3. Van omelet tot kwartelei

Hoe lekker is het om de bovenste twee dingen te combineren met een eitje? Je kan een omelet maken met paddestoelen, maar ook een spiegelei bij je burger maken. Maar wat pas echt een ontzettend schattig idee is: kwarteleitjes! Al je gasten een eigen kwartelei geven is sowieso al chique, maar het ziet er ook zó leuk uit. Past precies in het pannetje.

4. Lekkere groente!

Ja hoor, daar zijn ze dan. De veggies! Ondanks dat ze ontzettend cliché zijn voor vegetarisch gourmetten, kunnen ze toch niet ontbreken. Want je kunt ze zó lekker maken.

Groente zijn ideaal om te grillen op de gourmetplaat. Je kunt er ook spiesjes van maken, of ze verwerken in een van de bovenstaande ideeën. Wat ook leuk is als bijgerecht: hummus and veggies!

5. Gegrilde maiskolven

Maiskolven zijn wat ons betreft echt underrated. Naast dat ze natuurlijk ontzettend lekker zijn, zijn ze ook makkelijk klaar te maken. En het allerbelangrijkste: ze zijn plantaardig. Perfect voor vegetarisch gourmetten dus.

Hoe maak je ze? Simpel! Je kookt de maiskolven voor 15 min, om ze vervolgens in stukken te snijden (zodat het op de gourmetplaat past). Je kan ze daarna op de gourmetplaat grillen!

Tip: zorg ervoor dat je kleine satéprikkers op tafel zet, zo kunnen de gasten makkelijker de maiskolf eten.

Dit is ook handig: Alles wat je wilt weten over mais koken 

6. Gegrilde halloumi

Halloumi is dé ideale kaas om te grillen of bakken. Het kan bijna overal bij, want kaas is natuurlijk altijd goed. Voeg het toe aan spiesjes of gril het bij je vegaburger. Ook lekker op een gegrild stokbroodje.

7. Rösti

Rösti kun je heel goed gebruik voor vegetarisch gourmetten, omdat je het als een pannenkoekje kan bakken.

Het maken is heel simpel. Rasp een paar aardappelen en uien en meng dit door elkaar. Je kan nog wat groente naar keuze toevoegen als je dat wil. Je mengsel is nu klaar om in wat olijfolie te scheppen en tot een pannenkoekje te bakken!

Leuke twist: gebruik zoete aardappel of pastinaak!

8. Pannenkoekjes

Om even door te gaan op de pannenkoekjes, je kan ze natuurlijk ook met regulier pannenkoekenbeslag maken. Je kan er alles aan toevoegen wat je wil en het is leuk met kinderen!

Een paar suggesties? Aardappelpannenkoekjes met feta, hartige Koreaanse pannenkoekjes met courgette, aardappel-doperwten pannenkoekjes.

Meer over gourmetten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.