Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: little gem salade met pistachedressing

Serveer je salade eens een keer een beetje anders met dit recept voor little gem salade met pistachedressing. De romige dressing wil je met lepels tegelijk naar binnen schuiven. Het originele recept komt van het hippe restaurant Wildair in New York, waar we ooit aanschoven voor te gekke eigentijdse gerechten.

Bij Wildair krijgen ze naar eigen zeggen vaak de vraag of er avocado in die dressing verstopt zit. Het antwoord is nee: door de buitenste blaadjes van de kropjes little gem (baby romaine) kort te bakken in boter, en die met boter en al, een eidooier en pistachenoten te malen in een blender, krijg je een boterige, romige pistachedressing.

Voor deze salade laat je de kropjes little gem heel, waardoor je ze in principe zo uit het vuistje zou kunnen eten. En zeg nou zelf: heb je ooit zo’n elegante salade gezien?

> Ook interessant: De houdbaarheid van sla: welke sla blijft het langst vers in de koelkast?

Sla met pistachedressing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Little gem salade met pistachedressing

Hak 60 gram van de pistachenoten fijn in een vijzel of met een mes.

Snijd de kropjes baby romaine in de lengte doormidden. Verwijder de buitenste blaadjes en bewaar ze.

Smelt de boter in een grote koekenpan en bak de verwijderde slablaadjes met een snufje zout ongeveer een minuut in de warme boter, tot ze wat geslonken zijn.

Doe ze in een blender of keukenmachine. Voeg ook de boter uit de pan, 40 gram van de pistachenoten en de eidooier toe. Meng tot een romige pistachedressing. Voeg eventueel nog wat zout toe, naar smaak.

Klop in een kommetje wat citroensap samen met wat olijfolie door elkaar tot je een lekkere dressing hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Dresseer de kropjes little gem naar smaak met de citroendressing en leg op elk bord twee helften. Verdeel de pistachedressing eroverheen. Tip: dit gaat heel goed in een knijpfles, zoals een lege ketchupfles, maar je kunt het er ook gewoon op lepelen.

Bestrooi de sla tot slot met de achtergehouden pistachenoten en de verse kruiden.

Meer salades?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.