Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 12 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

30x de beste eiwitrijke recepten: gezond, makkelijk én lekker

Of je nu veel sport en daarbij spieren wilt kweken of behouden, aansterken of je voelt je futloos: eiwitrijk eten kan een goede invloed hebben op je gezondheid. Maar welke gerechten zijn nou eigenlijk eiwitrijk? We hebben de lekkerste eiwitrijke recepten voor je op een rij gezet.

Hoef jij alleen nog maar te kiezen én aan de slag te gaan.

30x de lekkerste eiwitrijke recepten

Je hoort het fanatieke sporters met enige regelmaat enthousiast benoemen, en – afhankelijk van je gezondheid, bouw en ritme – zorgt eiwitrijk eten voor energie en een verzadigd gevoel. Eén ding is zeker: het zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. De grootste misvatting is waarschijnlijk dat eiwitrijk eten enkel om dierlijke producten gaat. Want ook plantaardige ingrediënten kunnen bomvol eiwitten zitten.

Peulvruchten

Het Voedingscentrum vertelt: “Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten ze eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen.” Eigenlijk altijd een goed idee dus. Linzen, bonen of een van de vele soorten erwten: de keuze is reuze én het is ook nog eens een plantaardige optie.

Kip

Kip zit bomvol eiwit. Nu hebben we wel ‘s gehoord dat je bij veel sporten elke dag meerdere bordjes kip, ei en broccoli moet verorberen, maar feit is dat variatie toch echt altijd gezonder is. Kip is niet voor niets het meest veelzijdige stukje vlees, daarom hebben we de meest uiteenlopende lekkere én eiwitrijke recepten met kip voor het gemak even onder elkaar gezet.

kip in mosterdsaus met paprika en witte bonen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vis

Ook rijk aan eiwit en gezonde vetten is vis. Alles leuk en aardig, maar dat voelt alleen maar als een fijne bijkomstigheid. Want van rauwe haring tot warmgerookte zalm: voor vis kun je ons altijd wel wakker maken. Lekker voor de lunch, als tussendoortje of tijdens het diner. Onze favorieten vind je hier.

Vis in tomatenbouillon
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ei en zuivel

Uiteraard zit je met eieren goed wanneer je voor een eiwitrijk recept wilt gaan. En dat bereik je echt niet alleen door per dag een pak gekookte eieren naar binnen te werken, de variatie is namelijk eindeloos. Combineer je het met zuivelproducten – zoals yoghurt – of natuurlijk een van bovenstaande elementen, dan zit je helemaal goed.

salade met gegrilde bloemkool en kikkererwten in weekmenu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.