Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 13 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Gooi het hart van de ananas niet weg: dit kun je er allemaal mee maken

Ooit zijn sommige delen van fruit bestempeld als afval, en dat hebben we voor het gemak direct geaccepteerd. Inmiddels zijn we een stuk wijzer en weten we dat zelfs de hardste, in eerste instantie misschien zelfs oneetbare stukken van fruit, wel degelijk lekker kunnen zijn. Neem nou de ananas, waarvan we altijd zonder nadenken het midden regelrecht de prullenbak in gooien. Zonde!

Na het lezen van deze tips zien we jou dat sowieso niet nog een keer doen.

Gij zult de steel van broccoli niet langer weggooien (en wel hierom)

Gooi het hart van de ananas niet weg: dit kun je er allemaal mee maken

Zomerser kan haast niet: de ananas is lekker in cocktails, taarten en als toetje gegrild op de barbecue. De lekkerste exemplaren zijn supersappig, en te daar bij op dat de tropische vrucht ook nog eens hartstikke gezond is.

Snijden van een ananas

Hoe je ‘m nou precies snijdt, daar heeft menig culinair persoon zich al over gebogen. Het vergt dan ook wat meer moeite en behendigheid dan het eten van een appel, dus gek is het allerminst. We leggen je daarom eerst met liefde uit hoe je een ananas nou echt het beste kunt snijden. Belangrijke side note: gooi het hart dus zeker niet weg.

Adobo met varkensvlees en ananas
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Flinterdun

Waarom ‘ie wel vaak wordt weggegooid, is door de structuur (hard en daardoor minder sappig) en de smaak (minder zoet, minder smaak). Maar smaak is wel degelijk aanwezig. Het hart heeft immers al lekker gemarineerd tussen alle sappige stukken eromheen. Tip nummer één omzeilt dus ook de harde structuur: schaaf of snijd het hart in flinterdunne plakjes. Verrijk je salade ermee of drapeer het over je taco’s.

Ijsblokjes

Lekker én leuk om naar te kijken: snijd het hart van de ananas in gelijkmatige blokjes – of iets wat er in de buurt komt. Stop ze in een zak of andere verpakking geschikt voor de vriezer. De volgende keer serveer jij water met ananasijsblokjes. De blokjes zullen je water een subtiele ananassmaak geven, voeg er nog wat verse munt aan toe en je hebt je perfecte zomerse verfrissing bij de barbecue.

Smoothies

Ook voor deze kan de vriezer handig van pas komen: vries het hart in en verwerk ‘m in je eerstvolgende smoothie. Houd je je aan deze regels voor een perfecte smoothie, dan kan dat sowieso niet misgaan. Gebrek aan een vriezer? Geen probleem, het hart van de ananas kan natuurlijk ook direct in de blender geworpen worden. Een extra dimensie aan je fruitshake.

Meer dingen niet je nooit weg mag gooien:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.