Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 10 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: knapperige tostadas met zwarte bonen (refried beans)

Deze vega tostadas met zwarte bonen zijn echt nog vele malen lekkerder dan ze eruit zien. Dat komt met name door die zwarte bonen, die met heerlijke smaakmakers worden gebakken, daarna gepureerd en dan opnieuw gebakken. Refried beans noemen ze dat ook wel. Echt de moeite waard.

Nu Mexicaans eten en koken steeds meer in zwang raakt, duiken blikjes refried beans ook steeds vaker op in de supermarkt (bijvoorbeeld van het merk La Morena, let maar eens op). Die kun je ook gebruiken voor dit recept, máár: we raden je echt aan om ze ook een keer zelf te maken. Ze zijn namelijk verrassend lekker.

Je kunt ze bijvoorbeeld ook als vegetarische topping gebruiken op je nachos, in plaats van gehakt (vinden wij zelfs nog vele malen lekkerder). Of in enchiladas. Zelfs simpel op een cracker zouden wij hier nog een dankbare maaltijd aan hebben. Maar op deze knapperige tostadas (krokant gebakken tortillas) zijn ze ook verrukkelijk.

Make it vegan!

Wil je dit gerecht vegan maken, vervang de zure room dan door vegan room, bijvoorbeeld sojaroom.

vegan tostadas met zwarte bonen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je ingelegde rode ui

Begin met de ingelegde rode ui. Doe daarvoor alle ingrediënten behalve de ui in een pannetje en breng aan de kook.

Doe de uien in een afsluitbaar bakje en giet het mengsel eroverheen. Dek af en laat twee uur staan op kamertemperatuur. de ingelegde rode ui kan daarna nog een hele tijd in de koelkast worden bewaard.

Ingelegde rode ui op een tostada
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je de tostadas

Verwarm de oven voor op 220 graden. Smeer de gorditas of tortillas aan beide kanten in met olie en leg ze op een bakplaat. Bak ze in 5 tot 8 minuten knapperig in de oven. Laat even afkoelen.

Ga dan aan de slag met de zwarte bonen. Verhit een koekenpan met de olie op laag vuur en laat de ui in 8 minuten zacht bakken. Doe de knoflook, komijn en gemalen koriander erbij en laat nog 2 minuten bakken.

Giet de zwarte bonen af en voeg ze toe aan de pan. Roer even door en doe de bouillon erbij. Laat de zwarte bonen zo ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur. Het vocht moet zoveel mogelijk verdampen, tot je ongeveer 3 eetlepels overhoudt.

Doe alles in een keukenmachine en maal tot een gladde massa. Schep die terug in de pan en laat een minuut of 5 bakken om in te dikken (voeg eventueel een beetje olie toe als de pan wat droog is). Voeg zout en peper toe.

Besmeer de tostadas met een dikke laag van de zwarte bonen. Beleg met de plakjes radijs, de jalapeño en de ingelegde rode uien. Verdun de zure room eventueel met een klein beetje water en druppel die over de tostadas heen. Maak af met de koriander en eventueel een snuf zout.

Serveer met een partje limoen.

Tostadas met zwarte bonen (refried beans)
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy