Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 30 apr 2023
Leestijd: 6 minuten

Dit zijn de beste recepten die we hebben gekookt in april

Er is weer een maand voorbij en bij Culy betekent dat terugblikken. Wat at de Culy-redactie afgelopen maand? En wat zijn de beste recepten die we in april hebben gekookt? Een lekker lijstje vol inspiratie.

De beste recepten die we deze maand hebben gekookt

Van palak paneer tot aan brioche met shiitake en véél boter: laat je inspireren door de favorieten van de redactie.

De 3 favorieten van hoofdredacteur Nancy

“En toch gaf het al genoeg vreugde om simpelweg weer omringd te zijn door al die ingrediënten, geuren en processen die er in het bereiden van soto gaan.”

1. Soto ayam

Nancy: ”Vanuit de behoefte aan een flinke portie troost greep ik terug op het gerecht dat me van kinds af aan al dat veilige, comfortabele gevoel geeft: soto ayam (het verscheen eerder al op Culy als een van mijn gerechten met een herinnering). Je moet weten dat ik me daar niet vaak aan waag, immers: zo on point de kokkies in mijn familie ‘m maken, krijg ik ‘m zelf echt niet. En toch gaf het al genoeg vreugde om simpelweg weer omringd te zijn door al die ingrediënten, geuren en processen die er in het bereiden van soto gaan. Ook fijn: je maakt er makkelijk een extra grote pan van, om uit te delen.”

> Naar recept: Indonesische soto ayam

Soto en saoto
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Zeewierchips uit Cocina Nikkei

”Eten verbindt en niets is zo leuk als een lekker recept sámen uitproberen. Ik zie het als dat magische extra ingrediënt dat gerechten – misschien wel onbewust – nog veel lekkerder maakt. Samen met Culy’s Winnie en Ogechi en kookboekenauteur Katinka Lansink Dodero had ik in elk geval een topmiddag toen we twee recepten uit haar boek Cocina Nikkei maakten voor onze TikTok-video’s. De snelle zeewierchips waren verbazingwekkend simpel om te maken en zó verslavend lekker, dat ik nu al weet dat ik ze nog heel vaak op tafel ga zetten. Mét de sesammayo die we erbij serveerden.”

> Naar recept: snelle zeewierchips uit Cocina Nikkei (+ video!)

Zeewierchips uit Cocina Nikkei
Bron: Cocina Nikkei

3. Kaya (kokosjam met pandan)

”Ik heb een nieuwe liefde voor op brood: kaya! Toen ik voor het eerst las over deze karamelachtige spread gemaakt van ingekookte kokosmelk met palmsuiker was ik meteen geïntrigeerd. Toen ik erachter kwam dat je er de heerlijke smaak van pandan aan toe kunt voegen, was ik verkocht. En toen ik ook nog eens zag hoe kaya meestal wordt geserveerd voor het ontbijt – op toast van witbrood, met dunne plakjes zoute boter, die je doopt in een kommetje met een zachtgekookt ei met sojasaus – wist ik niet hoe gauw ik het moest maken. ERG lekker en bijzonder, ik raad het iedereen aan om het uit te proberen.”

> Naar recept: fantastische kokosjam (kaya) met pandan

Kaya kokosjam met pandan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De 3 favorieten van stagiaire Ogechi

”Bij feesten pak ik graag uit en dat was dit jaar met Pasen niet anders.”

1. Tuinerwtensoep

Ogechi: ”Hoewel ik niet had verwacht dat ik deze knalgroene soep zo lekker zou vinden, heeft ze mij ontzettend verrast. Ze is fris en lekker licht voor de lente, en ook nog eens zó makkelijk om te maken.”

> Naar recept: Culy Homemade: munt-doperwtensoep met krokante pancetta

2. Îles flottantes

”Bij feesten pak ik graag uit en dat was dit jaar met Pasen niet anders. Ik richtte mij dit jaar op de Franse keuken, met îles flottantes als dessert. Het waren wat stappen en veel precisie, maar het was ‘t zeker waard.”

> Naar recept: Culy Homemade: îles flottantes met salted caramel

3. Palak paneer

”Een nieuwe favoriet voor door de week is palak paneer. Dat wilde ik al ontzettend lang proberen en kan het inmiddels aan iedereen aanraden. Heerlijk met rijst of naan.”

> Naar recept: Saag paneer (vegetarische Indiase curry met kaas en spinazie)

De 2 favorieten van redacteur Winnie

”Wat was het ‘t waard om voor één keer toch het pietje-precies in mij naar boven te halen.”

1. Shiitake brioche

Winnie: ”Onlangs mocht ik aanschuiven bij Café Beurre ter introductie van de nieuwe Lurpak roomboterblokken. Madeleines, eggs benedict, pancakes, focaccia met een butter board… Het was er allemaal. Het grootste plezier beleefde ik aan de royaal beboterde shiitake brioche, vanaf de start een iconisch gerecht in de zaak. Zóveel plezier dat ik het thuis wel moest namaken met brioche van Fort Negen, shiitake van de markt en dus flink wat Lurpak (dat laatste is nog een understatement). Hemels.”

Shiitake brioche
Bron: Winnie Verswijvel

2. Eclairtaart

”Wie mij kent weet dat ingrediënten nauwkeurig afwegen niet mijn sterkste kant is. Voor deze eclairtaart moest het echter wel en laat ik je vertellen: wat was het ‘t waard om voor één keer toch het pietje-precies in mij naar boven te halen. Met fluweelzachte banketbakkersroom, luchtig soezendeeg en ganache met zeezout bouw je een zalige laagjestaart waar je eens goed mee kunt pronken – iets wat ik dan ook in alle onbescheidenheid heb gedaan.”

> Naar recept: Culy Homemade: de eclairtaart van je dromen

Eclairtaart
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De 3 favorieten van freelance editor Auke

”De combi van tahin met koffie en de crunch van de amarettikoekjes doet gewoon pijn, zo lekker.”

1. Paratha

Auke: ”Er is een leven voor en na de paratha: dipte ik ‘m voorheen alleen in een curry, inmiddels eet ik ‘m het liefst als ontbijt, lunch en avondeten. Typisch gevalletje met weinig inspanning en een hoop resultaat; zoals bij dit lunchrecept van Culy’s Ogechi.”

> Naar recept: Culy Homemade: zo maak je een snelle lunch met een parathawrap

Paratha lunch wrap
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

2. Japanse noodles

”Eentje waar ik ook deze maand – weer – op terugviel, zijn deze yakisoba noodles. Ik heb altijd wel een paar pakken met kant-en-klare udon noodles in de kast liggen, erg lekker en tijdbesparend. Ook handig: er is volop variatie mogelijk bij dit recept. Ik voeg groenten toe die op dat moment in het seizoen zijn of simpelweg nog in m’n koelkast liggen.”

> Naar recept: Culy Homemade: yakisoba (Japanse udon noodles met héél veel groenten)

Udon noodles recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Koffiemousse

”Een toetje waar ik dagelijks wel m’n gezicht in zou willen drukken – en dat dus ook afgelopen maand weer met veel plezier deed – is deze koffiemousse van Ottolenghi. De combi van tahin met koffie en de crunch van de amarettikoekjes doet gewoon pijn, zo lekker.”

> Naar recept: Culy Homemade: koffiemousse met tahin-chocoladesaus van Ottolenghi

koffiemousse met saus van chocolade en tahini (van ottolenghi)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer favoriete recepten van de Culy-redactie:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.