Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 2 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: kaya toast (fantastische kokosjam met pandan)

Maak kennis met je nieuwe favoriete manier van ontbijten! In Zuidoost-Azië doen ze dat met kaya: een soort kokosjam, gemaakt door kokosmelk, eieren en suiker in te laten koken tot een substantie die wel wat wegheeft van karamel. Lekker met pandan, voor een groene kleur en vanille-achtige smaak. En wacht maar tot we je vertellen hoe ze dit smeersel het liefste eten: je oren zullen klapperen.

De zoete kokosjam wordt op toast gesmeerd en daar gaan flinterdunne plakjes boter bovenop (vaak gezouten roomboter). Naast de toast met kaya wordt een kommetje neergezet met een (heel) zachtgekookt ei, met een scheut sojasaus en witte peper. En nu komt het: je snijdt de toast in lange repen en doopt die in het zachte eitje met de sojasaus. De ultieme zoet-hartigcombinatie! En dat met een kopje thee met melk ernaast natuurlijk…

Gaat die combo je wat ver, weet dan dat de zoete kokosjam met pandan ook érg lekker is om gewoon zo op toast, scones of zoete broodjes te smeren.

Kaya met pandan / kokosjam
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Kaya (kokosjam) met pandan

Zorg dat je het blik kokosmelk niet schudt, zodat de kokosroom van het kokoswater is gescheiden. Maak het blik open en schep de kokosroom (de bovenste, dikke laag) eruit. Zet de rest van het kokoswater opzij (zie kader).

Doe de kokosroom in een sauspannetje, samen met de kristalsuiker, de palmsuiker en het pandan-extract. Zet het vuur op laag tot medium en laat het zachtjes verwarmen tot de suiker is gesmolten.

Klop ondertussen de eidooiers los in een ruime kom met een garde. Giet heel langzaam 1/4 van de warme kokosroom bij de eieren en klop goed door. Giet de gemixte eidooiers dan terug in de sauspan en roer goed met de garde.

Zet het vuur onder de sauspan op laag tot medium en blijf voortdurend roeren. Na een minuut of 8 tot 10 zou de kaya eruit moeten zien als een dikke, romige kokosjam (een beetje met de consistentie van lemon curd) die makkelijk aan een pollepel blijft kleven, maar nog wel smeerbaar is. Tijdens het afkoelen zal ‘ie nog dikker worden, dus laat ‘m ook weer niet te lang doorgaren. Haal de pan van het vuur.

Laat de kaya helemaal afkoelen en schep ‘m dan in een afgesloten pot. De kokosjam blijft zo zeker een week goed in de koelkast, in een gesteriliseerde weckpot nog langer.

Kaya met pandan / kokosjam met pandan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Kaya toast zoals in Singapore

Rooster twee sneetjes brood per persoon. Besmeer ze allebei met de kaya. Snijd de boter in dunne plakjes en leg ze op één van de helften, alsof je een broodje kaas belegt en dek af met het andere stuk toast.

Snijd de boterhammen in drie brede repen.

Leg de eieren in een pan met kokend water. Zet het vuur uit en leg een deksel op de pan. Laat de eieren hier 7 minuten in liggen.

Pel de eieren heel voorzichtig elk boven een eigen kommetje; ze zullen heel zacht gekookt zijn, aan de vloeibare kant. Ze zullen er waarschijnlijk niet heel uitkomen, maar je kunt het eiwit met een lepeltje uit de schaal scheppen. Giet er een scheutje sojasaus op en maak af met wat witte peper. Roer door elkaar.

Doop de kaya toast in de eitjes en geniet.

Meer recepten met pandan:

Kaya kokosjam met pandan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.