Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 7 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: de eclairtaart van je dromen

We zagen het bij Sofie Dumont, we zagen het bij Carolina Gelen en we zagen het bij 18720 andere mensen die onder de hashtag #eclaircake een foto de wereld instuurden. Eclairtaart dus! Iets waarvan we in een milliseconde al hadden beslist dat we het ook moesten maken.

Een zeker redactielid bij Culy kreeg meteen visioenen van een soezentorenachtige constructie (niet bepaald onze favoriete associatie) maar dat is het hier dus niet. Zie de eclairtaart als een laagjestaart van soezendeeg, banketbakkersroom en ganache, elegant afgemeten in een bakvorm. Daarmee creëer je een spectaculair baksel, dat je glimmend van trots mag presenteren.

Waar haal je de lekkerste eclairs van Nederland?

Eclairtaart
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Eclairtaart

Voor het soezendeeg

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Neem er een middelgrote pan bij en doe daarin het water met de melk, de boter en het zout. Breng zachtjes aan de kook (medium vuur). Voeg de bloem toe en roer goed met een houten lepel. Doe dit nog een paar minuten (heb geduld), tot de bloem gaar is en je een redelijk vast, gebonden bloemmengsel krijgt.

Doe dit mengsel in een mengkom. Hou je elektrische mixer klaar. Voeg de losgeklopte eieren in een dunne straal toe aan het mengsel en mix met de elektrische mixer. Blijf 5 minuten op gemiddelde snelheid mixen, tot je een glad, ietwat vast soezenbeslag overhoudt.

Bedek een bakplaat met bakpapier en leg er je vierkante bakvorm op. Teken met een potlood rond je bakvorm zodat de afmeting zich aftekent. Maak in totaal drie van deze vierkanten.

Doe het soezenbeslag in een spuitzak en spuit 1/3 van het soezenbeslag in de oppervlakte van het vierkant. Strijk egaal af met een spatel, zodat het volledige vierkant bedekt is. Doe dit ook bij de andere tekeningen, zodat je in totaal drie vierkanten van soezenbeslag hebt. Bak elk vierkant 25 minuten in de warme oven. Draai het vierkant daarna om en laat nog twee minuten bakken op dezelfde temperatuur. Laat de vierkanten afkoelen op een rooster.

Voor de banketbakkersroom

Doe de suiker, maïzena, eieren en het merg van de vanillestokjes (bewaar de peulen) in een grote mengkom en klop los met een garde tot er een schuimlaag op het mengsel ontstaat.

Doe de melk met de room en de leeggeschraapte vanillestokjes in een steelpan en breng aan de kook.

Kookt het mengsel? Schep de vanillestokjes uit de pan (gooi weg) en voeg de helft van de warme room toe aan de mengkom. Roer dit goed door en voeg dan de volledige inhoud weer toe aan de steelpan.

Zet het vuur wat lager en blijf geduldig roeren met je garde. Na een paar minuten gaan de ingrediënten zich binden tot een gladde, zachte banketbakkersroom (streef naar de structuur van pudding). Zodra je de room ziet ploffen, zet je het vuur uit en haal je de kom van het vuur. Roer er onmiddellijk de klontjes boter door en laat afkoelen.

Voor de ganache

Breek de chocolade in stukjes in een hittebestendige kom. Breng de room in een steelpan aan de kook. Zodra de room kookt, giet je die op de stukjes chocolade. Laat dit een paar minuten staan en voeg dan een snuf zout toe. Roer alles daarna door tot een gladde saus.

Voor de afwerking

Snijd grillige randjes van de vierkanten soezendeeg weg met een scherp mes (zodat de vierkanten mooi in de bakvorm passen). Leg één laag soezendeeg in de bakvorm en strijk er dan de helft van de banketbakkersroom op uit. Herhaal dit zodat je twee lagen hebt en leg de derde laag soezendeeg er bovenop.

Stort de ganache uit op de bovenste laag soezendeeg en strijk glad met een spatel. Maak af met wat grove zeezoutkristallen.

Laat de eclairtaart een nacht opstijven in de koelkast. Maak je taartmes warm met warm water alvorens je de taart aansnijdt in 9 stukken.

Eclairtaart
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer lekkere taarten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.