Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 8 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Tips: zo haal je nóg meer uit je stamppot boerenkool

We hoeven je niet te vertellen dat er in de Nederlandse winters héél wat porties stamppot boerenkool doorheen gaan. Maar hoe maak je de lekkerste? Met een paar tips & tricks wordt dit ogenschijnlijk simpele stamppotje een gerecht om likkebaardend naar te verlangen. Wij delen onze favoriete tips om nóg meer uit je stamppot boerenkool te halen.

Lees ook: boerenkool koken – zo doe je dat

Baking soda is je vriend

Wil je dat je boerenkool stralend groen blijft? Voeg dan een eetlepel baking soda toe aan het kookwater waarin je de boerenkool kookt. Het goedje zorgt ervoor dat de groente intens groen uit het kookwater komt. En dat eet lekker (we eten immers ook met onze ogen).

Ook goed toe te passen op andere groene groenten trouwens, zoals sperziebonen of spruitjes.

Laat zitten, die schil

Heb je een hekel aan aardappelen schillen? Dat hóéft natuurlijk niet, voor je stamppot boerenkool. Want met schillen kun je die aardappels alsnog prima door je boerenkool stampen. Het oogt misschien iets minder mooi, maar smaakt heerlijk.

Bovendien zorgt de schil van de aardappel ervoor dat de vitamines in de aardappel blijven zitten en minder gauw in het kookvocht gaan zitten (dat water dat je later weggooit), aldus het Voedingscentrum. Daarnaast bevat de schil ook weer extra vezels natuurlijk. Wat wij daarom meestal doen: gewoon laten zitten, die schil.

De champagne onder de aardappelen; de Opperdoes aardappel. Het is een seizoensproduct dus reserveer snel om deze rakker te proeven bij De Betere Tijden. #debeteretijden #restaurant #potato #opperdoes #opperdoezerronde #finedininglovers #finedining #foodporn #foodphotography #food #chef #groningen #chefspecial

38 Likes, 1 Comments – De Betere Tijden (@debeteretijden) on Instagram: “De champagne onder de aardappelen; de Opperdoes aardappel. Het is een seizoensproduct dus reserveer…”

Power to the pieper

Nu we het toch over piepers hebben: de ene aardappel is de andere niet. En die beïnvloedt dan ook de smaak van je stamppotje boerenkool.

De absolute trots van Nederland qua aardappels is de Opperdoezer Ronde. Deze aardappel wordt door sterrenchefs geprezen en als ‘ie goed genoeg is voor hen, dan ook voor jou. Dit aardappelras is meestal verkrijgbaar t/m december, dus sla je slag wanneer je kan.

Meesterlijke jus

Onze favoriete jus voor boerenkool is zó lekker, dat we er soms van dromen. Je maakt ‘m heel makkelijk. Fruit in een beetje boter een fijngesnipperd sjalotje en een gehakte teen knoflook aan tot ze zacht zijn. Doe er een fikse eetlepel sambal oelek bij en laat nog even aanfruiten. Goede fond of bouillon erbij (of als je wilt smokkelen: een blokje vleesjusconcentraat) en eventueel wat losgeroerde maizena om de jus te laten indikken. Voeg tot slot wat cherrytomaten toe, in kwarten.

Deze jus is zo ontzettend lekker, dat je eigenlijk geen rookworst meer nodig hebt. Er zijn trouwens ook veel mensen die een goede lik mosterd of piccalilly eten bij hun stamppot boerenkool (en eventueel ook augurkjes en/of zilveruitjes).

Glutenvrije jus maken

De beste rookworst die je kunt vinden

Mag er geen rookworst ontbreken bij jouw prakkie? Ga dan voor de beste rookworst die je kunt vinden. Natuurlijk van een dier dat een zo goed mogelijk leven heeft gehad. Op naar de slager dus!

Bovendien zijn er tegenwoordig ook veel soorten vegetarische rookworst verkrijgbaar; De Vegetarische Slager heeft een goede, en er is er inmiddels zelfs één van rookworstgigant Unox. Moet net je ding zijn (vooral qua smaak), maar een dagje zonder vlees is natuurlijk altijd goed.

Stamppot cavolo nero

Ben je een beetje uitgekeken op de Hollandse boerenkool? Probeer dan eens zijn Italiaanse broertje: cavolo nero. Deze bladgroente is wat steviger dan onze Nederlandse variant en wordt in Nederland ook wel palmkool genoemd. Verwerkt in een stamppot, geeft ‘ie iets meer bite. Lekker! Te koop bij de Albert Heijn en Marqt, of gewoon op de markt.

Cavolo nero

Boerenkool anders

Ook nog een hele leuke tip: culinair journalist Karin Luiten geeft de tip om de boerenkool eens knapperig te bakken in de oven.  Ze mengt 3/4 van de knapperige boerenkool door de aardappelpuree en strooit de rest eroverheen, als knapperige touch. Lekker!

Ook lekker: probeer eens boerenkool à la crème:

Culy Homemade: boerenkool à la crème

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.