Redactie
Redactie Inspiratie 3 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Wie regelmatig bakt heeft waarschijnlijk standaard een portie bakpoeder en baking soda in de keukenkastjes staan. Maar wat is het precies het verschil? En kun je de één door de ander vervangen? Wij zochten het uit. 

Het verschil

Het verschil tussen bakpoeder en baking soda is eigenlijk heel simpel. Baking soda is natriumbicarbonaat, een natuurlijk rijsmiddel dat zuur nodig heeft om zijn werk te doen. Denk aan citroensap of azijn, maar ook karnemelk, wijnsteenzuur, yoghurt en cacaopoeder kun je hiervoor gebruiken.

Bakpoeder is de luie variant van baking soda, en bestaat uit een mengsel van het eerste met een zuur (bijvoorbeeld wijnsteenzuur) en een stabilisator (maizena). Hierdoor hoef je geen zuur meer aan het beslag toe te voegen (het zit immers al in het mengsel), maar rijst het pas wanneer het poeder in contact komt met vocht en warmte.

Baking soda en bakpoeder vervangen

Of je de twee voor elkaar kunt vervangen? Dat is weer een heel ander verhaal. Doordat het bakpoeder als het ware wordt aangelengd, is dezelfde hoeveelheid baking soda niet even sterk. Ook zul je altijd nog een zuur moeten toevoegen, waardoor het eindresultaat anders gaat smaken.

Gelukkig kan het wel. Gebruik in dat geval vier keer zoveel bakpoeder als baking soda en voeg indien je baking soda gebruikt per halve theelepel 240 milliliter yoghurt of karnemelk toe, of één theelepel azijn of citroensap.

Houd er wel rekening mee dat de baking soda het zure ingrediënt vlakker van smaak maakt en soms zelfs neutraliseert. Daarbij geldt dat baking soda zorgt voor een betere bruining van je gerecht, waardoor een combinatie van de twee in sommige gevallen het beste werkt.

Soms wordt er dus voor gekozen om beiden te gebruiken. Dit gebeurt meestal bij recepten die wel een zuur bevatten, maar waarbij de hoeveelheid niet voldoende is om de hoeveelheid beslag te laten rijzen.

Baking soda voor andere doeleinden

Wist je trouwens dat je baking soda voor meer dan alleen het laten rijzen van je favoriete taart kunt gebruiken?

Zo is het onder andere een goedkoop en makkelijk product om je gootsteen schoon te maken, maar ook aanbaksels in pannen en ovenschalen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.