Pip Minkels
Pip Minkels Kooktips 27 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Dít is waarom je vanaf nu altijd je ovenschotel even moet laten rusten voordat je ‘m op tafel zet

Waar wordt een mens blijer van dan van een gloeiendhete ovenschotel vol met de lekkerste ingrediënten? Wij kunnen in ieder geval weinig bedenken. Maar hoe erg je ook van zo’n dampende maaltijd geniet en het liefst meteen wil aanvallen, het is toch écht beter om je schotel even 20 minuten te laten staan. Waarom? Wij leggen je voor eens en voor altijd uit waarom je een ovenschotel moet laten rusten voordat je ‘m serveert.

Spoiler: het is niet alleen omdat je anders je mond verbrandt.

Lava in een schaal

Of je nou op zoek bent naar een uitgebreide lasagne of een snelle doordeweekse maaltijd: een ovenschotel is altijd goed. Vaak kost het maar minimale bereiding en hoef je de schaal daarna alleen nog maar even in de oven te schuiven. De oven doet vervolgens al het werk voor je en voilà, je hebt een heerlijke maaltijd op tafel staan.

Je bent natuurlijk geneigd om dan meteen de schaal op tafel te zetten en aan te vallen, met vaak een verbrande tong tot gevolg – au! Alleen al daarom is het beter om je ovenschotel te laten rusten voordat je ‘m opeet. Dat bespaart je ook weer een hoop pijn in de dagen daarna (een verbrande tong zindert nog een tijdje na). Als de randen van je schotel nog steeds borrelen en er stoom van je schaal af komt is je gerecht namelijk écht nog te warm om op te eten.

11x snelle ovenschotels die simpelweg altijd goed zijn

Lasagne met garnalenragù
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Je ovenschotel laten rusten

Dan haal je je heerlijke pastaschotel eindelijk uit de oven, moet je ook nog eens wachten tot ‘ie is afgekoeld. Toch willen we je aanraden om de volgende keer even wat langer de tijd te nemen voordat je begint met eten, omdat dit ook de smaak van je schotel ten goede komt. Huh, hoe zit dat dan precies?

Terwijl je gerecht in de oven staat wordt de inhoud namelijk zo heet dat er veel vocht vrijkomt uit de ingrediënten. Door je ovenschotel te laten rusten – en ongeveer 20 minuten te laten afkoelen – zorg je ervoor dat dit vocht opnieuw wordt opgenomen in het eten. Ook zullen door het afkoelen zachte etenswaren (zoals tomatensaus of gesmolten kaas) weer wat stevigheid terugkrijgen. Zo kun je dus optimaal genieten van dat heerlijke recept dat je op tafel hebt getoverd.

Zin in nacho’s? Zo maak je een nacho ovenschotel als avondmaaltijd

Nacho's met gehakt en kaas uit de oven
Nancy van Batenburg voor Culy

De ultieme beleving

Nadat je je heerlijke ovenschotel (probeer ook eens deze Indonesische variant) ongeveer 20 minuten hebt laten staan is het eindelijk tijd om aan te vallen. Je hebt de inhoud van je schaal nu namelijk genoeg tijd gegeven om op te stijven en af te koelen. Hierdoor zal je gerecht ook gegarandeerd minder vochtig zijn en kun je het beter in porties verdelen.

De volgende keer dat je dus zo’n heerlijk recept uit de kast trekt doe je er goed aan om er van tevoren rekening mee te houden dat je je ovenschotel moet laten rusten na het bakken. Zo kom je niet meer voor gekke verrassingen te staan wanneer je je opscheplepel aan in de aanslag hebt.

Meer lekkere ovenschotels?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.