Pip Minkels
Pip Minkels Kooktips 30 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Vis bakken als een pro: alle do’s & don’ts op een rijtje

Zalm, kabeljauw, tonijn: voor een lekker stukje vis mag je ons altijd wakker maken. Toch kan er helaas ook veel mis gaan tijdens de bereiding en kan dat ook flink afdoen aan de smaak van je heerlijke stukje vis. Maar geen paniek: de meeste foutjes in de keuken kun je met een klein beetje kennis de volgende keer voorkomen. We delen daarom onze beste tips om vis te bakken als een pro.

Welkom bij Culy’s viscollege!

Goede kwaliteit

Of je nu vanavond fish ‘n chips of een lekkere kabeljauwburger op het menu hebt staan: vis bakken begint natuurlijk bij het kopen van de vis. De beste tip die we je kunnen geven (en misschien ligt ‘ie wat voor de hand) is om daarvoor naar de visboer te gaan. Daar verkopen ze namelijk goede kwaliteit vis die op dat moment in het seizoen is en daardoor ook eerlijk gevangen is.

Geen tijd om naar de visboer te gaan? Dan zijn er in de supermarkt ook genoeg goede opties te vinden. Let hierbij wel op het keurmerk op de verpakking: je wil natuurlijk wel duurzaam gevangen vis kopen. We schreven eerder al een artikel over waar je op moet letten als je vis koopt in de supermarkt. De kwaliteit van de vis is namelijk echt van belang als je deze op de best mogelijke manier wil bereiden!

Vis bakken in olie

We snappen het: je komt net terug van de visboer of supermarkt en wil het liefst meteen beginnen met koken. Toch willen we je op het hart drukken om je gekochte stukje vis eerst even op kamertemperatuur te laten komen. Dep het daarna met een stukje keukenpapier even droog zodat het meeste vocht verwijderd is.

De meest voor de hand liggende optie om vis te bakken is natuurlijk in een pan. Misschien wel het allerbelangrijkste wat je daarvoor moet onthouden is dat je je pan goed invet (wees dus niet te zuinig met de olie!). Je wil namelijk niet dat je malse stukje zalm aan de onderkant van de pan blijft plakken en vervolgens verbrandt.

Laat de pan ook goed warm worden voordat je de vis erin legt. We raden daarom aan om vis te bakken in olie en niet in boter. Een neutrale olie (zoals zonnebloemolie) kan namelijk beter tegen hitte. Als je boter gebruikt, loop je het risico dat deze verbrandt en gaat roken – en je wil je brandalarm het liefst met rust laten tijdens het koken.

Plakkende vis

Misschien wel onze nummer één irritatie: je bent een heerlijk stukje vis aan het bakken wanneer deze plots aan de pan vastplakt. Je probeert deze weer los te trekken met als gevolg dat je zo de hele vis uit elkaar trekt. Zonde! De volgende tip die we daarom met je willen delen is misschien wel de lastigste: heb geduld. Gril bijvoorbeeld je stukje kabeljauw op laag vuur zodat de proteïne in de vis de tijd krijgt om zich aan elkaar te binden. Hierdoor zal je vis minder snel vastplakken aan de pan. Probeer hem dus ook niet tussendoor om te draaien: wanneer één kant gaar is zal deze vanzelf loslaten, waarna je hem gemakkelijk om kunt draaien.

Een andere gouden tip die we leerden is niet alleen van toepassing op vis, maar ook op stukken vlees, tosti’s en groenten: smeer je vis voor het bakken in met een dun laagje mayonaise. De vetten in de mayonaise zorgen namelijk voor een mooi laagje dat aanbakken voorkomt. Het resultaat? Gegarandeerd een knapperige, goudbruine korst.

Je kunt hiervoor ook een stukje bakpapier gebruiken. Doe hiervoor wat olie in een pan, druk hier wat bakpapier op en draai het papier vervolgens om. Het bakpapier is nu aan beide kanten ingevet en dit zorgt ervoor dat je vis krokant bakt zonder dat deze aan de onderkant van de pan blijft plakken.

Krokante vis bakken

Dat het belangrijk is om je vis goed te kruiden voordat je deze gaat bakken, is geen geheim. Maar wist je dat je voor de ultieme krokante vis je deze het beste ook even door een klein laagje bloem kunt halen? Als je dit vervolgens bakt zal dat namelijk zorgen voor een super crispy buitenkant. En dat is waar we naar op zoek zijn!

Heb je een vis met huid gekocht? Bak ‘m dan altijd eerst op deze kant: de huid wordt namelijk sneller knapperig en hierdoor kun je je vis makkelijker omdraaien. Ook kun je een stukje vis het best pas na het bakken insmeren met een marinade. Door de marinade kan het geheel namelijk te vochtig worden en daardoor loop je het risico dat je vis uit elkaar valt tijdens het bakken.

Recepten met vis:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.